preskoči na sadržaj
.
| Zadnja izmjena 29. 12. 2009. u 16:11 sati |

O usluzi

Ova usluga više nije dostupna CARNetovim korisnicima.

 

O WebCT alatu

WebCT je programski alat koji se koristio za održavanje nastave na daljinu (ukoliko su nastavnik i studenti bili prostorno udaljeni) ili kao dopuna klasičnim tečajevima i klasičnom načinu obrazovanja. Pri tome su se koristile multimedijalne mogućnosti koje su WebCT i internet tehnologije omogućavale.

WebCT (Web Course Tools) je razvijen na University of British Columbia 1995. godine. Zaposlenici računalnog odjela tog sveučilišta (Murray W. Goldberg i dr.) razvili su ga za svoje i potrebe sveučilišta. Nekoliko godina kasnije razvoj i distribuciju preuzela je komercijalna tvrtka WebCT.

Program je omogućavao nastavniku promjene na tečaju u bilo koje vrijeme. Promjene napravljene na tečaju mogle su ili nisu morale odmah biti vidljive svim studentima. Pristup WebCT tečajevima bio je autoriziran. Svaki polaznik ili nastavnik imali su vlastito korisničko ime i lozinku za pristup WebCT-u.

Što je WebCT omogućavao:

 • obogaćivanje klasičnog tečaja multimedijalnim elementima (zvuk, slika, internet linkovi, dodatne informacije...)
 • ocjenjivanje znanja polaznika testovima i zadacima on-line (moguće je pristupanje ispitu u različita vremena)
 • samoprocjena znanja za studente
 • stvaranje indeksa i rječnika važnijih pojmova koji se pojavljuju u lekcijama
 • integriranje postojećih web resursa u tečaj
 • komunikaciju polaznika tečaja međusobno i s nastavnikom kroz forume (diskusije) ili ćaskanje (chat).
   

Informacije o WebCTu (Blackboard Learning System) bile su dostupne na službenim stranicama tvrtke Blackboard koja je 2005. godine pripojila tvrtku WebCT: http://www.blackboard.com/us/index.bbb.

Blackboard je nudio uslugu besplatnog newslettera (na engleskom jeziku). Dodatne informacije bile su dostupne na web stranici: http://www.blackboard.com/company/newsletters/. Na njoj su se nalazili i prethodno odaslani newsletteri (arhiva). Prijava za primanje newslettera bila je jednostavna i besplatna.

WebCT u CARNetu

WebCT, kao programski alat za učenje na daljinu, koristio se u CARNetu od jeseni 2000. CARNet je tada osigurao licencu WebCT softvera za neograničen broj tečajeva i ograničen broj korisnika (studenata i nastavnika).

CARNet je u svrhu pružanja podrške održavanju nastave na daljinu osiguravao:

 • licence za korištenje WebCT alata:
  • dizajnerske licence koje su predavaču omogućavale izradu i izvođenje online tečaja
  • studentske licence koje su studentima omogućavale pristup materijalima, komunikaciju s predavačem i drugim studentima te praćenje vlastitog napretka
 • smještaj obrazovnih materijala na CARNetovom poslužitelju
 • potrebnu edukaciju za korištenje WebCT alata
 • tehničku podršku putem online helpdeska

CARNetovu licencu mogli su koristiti svi zaposlenici na hrvatskim visokim učilištima, za neograničen broj tečajeva i potreban broj korisnika: polaznika i nastavnika. Korištenje ove usluge nije se naplaćivalo.

Za podršku korisnicima u korištenju WebCT alata bio je zadužen WebCT Support.

Lista tečajeva

Pregled svih tečajeva otvorenih na CARNetovom poslužitelju bio je dostupan na stranici Pregled tečajeva.


 
podrska@raspored-sati.hr jpetric@raspored-sati.hr petra.bradara@raspored-sati.hr webmaster@raspored-sati.hr pbenko@raspored-sati.hr gmarks@raspored-sati.hr admin@donja-dubrava.hr filip.lesic@donja-dubrava.hr jkovicic@donja-dubrava.hr racunovodstvo@donja-dubrava.hr benkovic@donja-dubrava.hr anamarija.peric@donja-dubrava.hr markovic@donja-dubrava.hr hrvoje@donja-dubrava.hr marijana@marijana-tkalec1.from.hr marijana.tkalec@marijana-tkalec1.from.hr mt@marijana-tkalec1.from.hr info@shire.zemris.fer.hr admin@shire.zemris.fer.hr info@laold.internetsegura.pt admin@laold.internetsegura.pt http://marijana-tkalec1.from.hr http://web.marijana-tkalec1.from.hr http://www.marijana-tkalec1.from.hr http://shire.zemris.fer.hr http://laold.internetsegura.pt
preskoči na navigaciju