preskoči na sadržaj
.
| Zadnja izmjena 29. 12. 2009. u 15:49 sati |

Upute za autore tečajeva

Ova usluga više nije dostupna CARNetovim korisnicima.

 

Upute za korištenje softvera koje su bile raspoložive na hrvatskom jeziku

Kako koristiti WebCT

Upute za korištenje softvera koje su bile raspoložive na engleskom jeziku

Savjeti

Ovdje navedenim savjetima mogla se poboljšati kvaliteta izgleda tečaja, ali ne treba zaboraviti da je ipak najvažniji bio sadržaj. U pravilu nije bilo dovoljno prepisati tekst iz knjige i jednostavno ga staviti na web stranice, takav tekst je često bilo potrebno prilagoditi novom mediju i načinu prikazivanja.

 • Nemojte koristiti animirane gifove ako to nije potrebno. Animirani gifovi mogu odvući pažnu od teksta.
 • Koristite bijelu ili svjetlu pozadinu teksta jer je tekst na njoj čitljiviji. Svakako izbjegavajte pozadinu koja je jako šarena ili otežava čitanje teksta.
 • Na svim stranicama koristite istu vrstu slova (font), boje i sve ostale stilove. Osim što je neobično ako koristite različite izglede to može odvući pažnju. Prilikom odabira slova odaberite "ne-serifne" fontove (Sans Serif) kao što su Arial, Helvetica, Verdana, ...
 • Pokušajte smjestiti većinu teksta tako da stane na jedan ekran ako je to moguće. Ako je potrebno imati duži tekst pokušajte izbjegavati vrlo dugačke stranice jer ih je teže čitati.
 • Razmislite prilikom dodavanja elemenata. Svaki element (slika, video zapis, zvučni zapis, ...) pokušajte povezati s tekstom. Nemojte dodavati elemente koji nisu povezani s tekstom jer mogu zbuniti studenta.
 • Web nije zamjena za knjigu. Ako je neka informacija dobro opisana u knjizi na više desetaka stranica nije potrebno sažeti ju u jednu stranicu
 • Provjerite pravopis. Prije nego što unesete sadržaj provjerite tekst koji želite upisati pomoću nekih drugih alata koji to omogućavaju.
 • Ako studentima dajete pregled nekih linkova, pokušajte ih komentirati i na taj način im olakšati odabir.
 • Ako koristite tablice provjerite da li svi elementi stanu u tablicu unutar jednog ekrana. Ako su elementi u tablici preširoki studentima će se ponuditi mogućnost horizontalnog pomicanja što otežava praćenje.
 • Ako koristite slike pripazite da to da su slike male. Ako koristite JPEG format tada za slike prilikom snimanja odaberite visoku razinu kompresije, a u slučaju GIF ili PNG formata odaberite najmanji broj boja, a da je kvaliteta sačuvana. Velikim slikama treba više vremena za preuzimanje i studenti će dulje čekati na prikaz stranice. Ako su vam potrebne velike slike tada je korisno izraditi još i manju inačicu slike koja vodi na veću verziiju.
 • Nemojte pisati u nekoliko stupaca. Iako je to običaj u novinama to znatno otežava čitanje na Web stranicama. U dva stupca možete rasporediti dva odvojena teksta, ali jedan tekst pišite uvijek samo u jednom stupcu.
 • Nemojte pisati velikim slovima i nemojte previše naglašavati tekst masnim slovima. Velika slova inače označavaju vikanje, i time dodatno otežavaju čitanje tako napisanog teksta.

 
 
 
 
 
podrska@raspored-sati.hr jpetric@raspored-sati.hr petra.bradara@raspored-sati.hr webmaster@raspored-sati.hr pbenko@raspored-sati.hr gmarks@raspored-sati.hr admin@donja-dubrava.hr filip.lesic@donja-dubrava.hr jkovicic@donja-dubrava.hr racunovodstvo@donja-dubrava.hr benkovic@donja-dubrava.hr anamarija.peric@donja-dubrava.hr markovic@donja-dubrava.hr hrvoje@donja-dubrava.hr marijana@marijana-tkalec1.from.hr marijana.tkalec@marijana-tkalec1.from.hr mt@marijana-tkalec1.from.hr info@shire.zemris.fer.hr admin@shire.zemris.fer.hr info@laold.internetsegura.pt admin@laold.internetsegura.pt http://marijana-tkalec1.from.hr http://web.marijana-tkalec1.from.hr http://www.marijana-tkalec1.from.hr http://shire.zemris.fer.hr http://laold.internetsegura.pt
preskoči na navigaciju