preskoči na sadržaj
preskoči na sadržaj
.
| Zadnja izmjena 1. 6. 2016. u 11:52 sati |

Program

Cro-IGF 2016

Kongresna dvorana hotela Grand Adriatic u Opatiji

14:30 – 15:00     Uvod

Uvodničari:

Zdravko Jukić (član vijeća HAKOM-a i predstavnik Republike Hrvatske u odboru GAC pri ICANN-u), Nataša Glavor (Koordinator projekata s javnom upravom u CARNetu, predstavnica Republike Hrvatske u odboru GAC pri ICANN-u), Lousewies Van Der Laan (članica Odbora direktora ICANN-a), Andrea Beccalli (ICANN Engagement Manager), Dušan Stojičević (član izvršnog odbora SEEDIG-a)


15:00 -  16:00     Ljudska prava na Internetu/zaštita djece na Internetu

Uvodna prezentacija: dr. sc. Ivana Milas Klarić (Pravobraniteljica za djecu)

Moderator: Krešo Antonović (načelnik Sektora elektroničkih komunikacija i pošte u Ministarstvu pomorstva, prometa i infrastrukture)

Panelisti: dr. sc. Ivana Milas Klarić (Pravobraniteljica za djecu), doc. dr. sc. Hrvoje Lisičar ili doc. dr. sc. Marko Jurić (Pravni fakultet), Marijana Žunić (voditeljica odjela za maloljetničku delinkvenciju u PU Primorsko Goranskoj), Domen Savič (Predsjednik udruge civilnog društva Državljan D, Slovenija)

Internet je najznačajniji medij današnjice i ušao je u sve pore života. Što je s ljudskim pravima na internetu? Jesu li ona po nečemu različita od ljudskih prava izvan interneta? Koje opasnosti prijete s interneta i na koji način zaštititi one najosjetljivije segmente društva, prvenstveno djecu? Sve ove teme dotaknut će se na panelu i pokušat će se dati pregled svega što se čini za zaštitu ljudskih prava i prava djece na internetu u Republici Hrvatskoj i drugim zemljama. Pokušat će se utvrditi postoje li otvorena pitanja i što se sve može poboljšati na nacionalnoj razini ali i šire.

16:00 -  16:20     Pauza

16:20 – 17:20     Otvoreni podaci javne uprave

Uvodna prezentacija: dr. sc. Anamarija Musa (Povjerenica za informiranje)

Moderator: Krešo Antonović (načelnik Sektora elektroničkih komunikacija i pošte u Ministarstvu pomorstva, prometa i infrastrukture)

Panelisti: mr. sc. Leda Lepri (načelnica Sektora za modernizaciju i informatizaciju u Ministarstvu uprave), dr. sc. Anamarija Musa (Povjerenica za informiranje), Jelena Jurišić (Rukovoditelj područja e-poslovanje, Ericsson Nikola Tesla), Kristijan Zimmer (predstavnik HROpen - Hrvatska udruga za otvorene sustave i internet), prof. dr. sc. Vjeran Strahonja (Fakultet organizacije i informatike)

Panel će pokušati odgovoriti na pitanja o prednostima koje donose otvoreni podaci. Razmotrit će se trenutna situacija sa zastupljenosti ključnih informacija kao otvorenih podataka u RH. Je li objavljivanje i dostupnost podataka samo početak posla, dok je poticanje građana da ih koriste puno veći izazov? Kako državna tijela mogu potaknuti intenzivnije korištenje otvorenih podataka i na koji način ICT industrija može doprinijeti ovom procesu?

17:20 – 17:30     Kratka pauza

17:30 – 18:30     Mrežna neutralnost

Uvodna prezentacija: Doc. dr. sc. Tihomir Katulić (Pravni fakultet Sveučilišta u Zagrebu)

Moderator: Krešo Antonović (Ministarstvo pomorstva, prometa i infrastrukture)

Panelisti: mr. sc. Milan Živković (direktor, Strategija i razvoj poslovanja, Ericsson Nikola Tesla), Igor Barlek (direktor odjela za regulatorne poslove i interkonekciju i prokurist, VIPnet d.o.o.), Kristijan Zimmer (predstavnik HROpen - Hrvatska udruga za otvorene sustave i internet), doc. dr. sc. Tihomir Katulić (Pravni fakultet Sveučilišta u Zagrebu), Zdravko Jukić (član vijeća HAKOM-a i predstavnik Republike Hrvatske u odboru GAC pri ICANN-u)

Pitanje mrežne neutralnosti jedno je od središnjih pitanja razvoja interneta kao vjerojatno najznačajnijih medija današnjice. Načelo neutralnosti omogućilo je da Internet postane platforma za inovacije i za povezivanje. Na koji način zaštititi Internet da i dalje bude plodno tlo za novine i za kreativne ideje? Hoće li nova TSM uredba pomoći u tome? Kakva su očekivanja korisnika, kakva industrije i privatnog sektora? Što o svemu misle u akademskoj zajednici? Koja će biti uloga nacionalnih regulatornih tijela u provedbi TSM uredbe?

18:30 – 19:00     Arbitražni sporovi u .HR domenskom prostoru

Uvodničar: Doc. dr. sc. Marko Jurić (Pravni fakultet Sveučilišta u Zagrebu), rasprava u publici

Domenski prostor vršne .hr domene regulirano je područje, usklađeno s europskim praksama. Što u slučaju sporova u ovom virtualnom prostoru, općenito o arbitražnim sporovima, kako se rješavaju, kakve vrste sporova postoje, i odgovore na druga pitanja saznat ćemo u ovom panelu.

19:30 MIPRO koktel i druženje


 
podrska@raspored-sati.hr jpetric@raspored-sati.hr petra.bradara@raspored-sati.hr webmaster@raspored-sati.hr pbenko@raspored-sati.hr gmarks@raspored-sati.hr admin@donja-dubrava.hr filip.lesic@donja-dubrava.hr jkovicic@donja-dubrava.hr racunovodstvo@donja-dubrava.hr benkovic@donja-dubrava.hr anamarija.peric@donja-dubrava.hr markovic@donja-dubrava.hr hrvoje@donja-dubrava.hr marijana@marijana-tkalec1.from.hr marijana.tkalec@marijana-tkalec1.from.hr mt@marijana-tkalec1.from.hr info@shire.zemris.fer.hr admin@shire.zemris.fer.hr info@laold.internetsegura.pt admin@laold.internetsegura.pt http://marijana-tkalec1.from.hr http://web.marijana-tkalec1.from.hr http://www.marijana-tkalec1.from.hr http://shire.zemris.fer.hr http://laold.internetsegura.pt
preskoči na navigaciju