preskoči na sadržaj
preskoči na sadržaj
.
| Zadnja izmjena 10. 9. 2018. u 12:52 sati |

Hrvatski forum o upravljanju Internetom

23. i 24. svibnja 2018. godine u Ljubljani se održao SEEDIG (South Eastern European Dialogue on Internet Governance) godišnje događanje pod pokroviteljstvom predsjednika parlamenta Republike Slovenije i Instituta Digitas, kao domaćina ovog događanja.

Detaljnije o forumu pogledajte na http://seedig.net/seedig-2018/


Dostupan je  izvješaj s IGF konferencije u Ženevi u prosincu 2017. godine. Poseban naglasak stavljen je na sudjelovanje hrvatskih predstavnika na panelima i sekcijama IGF konferencije.

Što je forum o upravljanju internetom?

Forum o upravljanju internetom (IGF) globalna je inicijativa koja djeluje pod okriljem UN-a s idejom da na jednom mjestu okupi sve zainteresirane da ravnopravno sudjeluju u diskusiji o pitanjima važnim za upravljanje internetom. Inicijativa je nastala 2006. godine na ‘World Summit on Information Society’ (WSIS) u Tunisu, odlukom generalnog tajnika UN-a kao otvorena platforma za rasprave vezane uz pitanja upravljanja internetom. Neposredna motivacija za ovu odluku bila je potreba da se u rasprave o upravljanju i regulaciji interneta uključi šira društvena zajednica, obzirom da se uvidjelo da su teme povezane s upravljanjem internetom šire od tema IP adresnog prostora, internetskih protokola i domena. Također je uočena potreba da se u rasprave pored predstavnika država, uključe i drugi dionici poput predstavnika civilnog društva, akademske zajednice, industrije i privatnog sektora.

IGF nema mandat odlučivanja, niti donosi obvezujuće akte, ali svojim rezultatima može utjecati na procese koji imaju obvezujuće učinke. IGF svojim zaključcima i skretanjem pozornosti na teme koje smatra važnim može utjecati na donosioce odluka i tako sudjelovati u formiranju službenog stava ili javne politike.

IGF je potpuno otvoren za sudjelovanje svima koji se interesiraju za pitanja održivosti interneta, njegove stabilnosti, sigurnosti, korištenja i razvoja, a teme za raspravu mogu predložiti svi zainteresirani.

IGF je važna komponenta više-dioničkog modela upravljanja internetom što prepoznaju važni akteri globalnog razvoja, kao Svjetski gospodarski forum u Davosu, na kojem je voditeljica MAG-a (Multistakeholder Advisory Group), radne skupine koja koordinira rad IGF-a prezentirala glavne zaključke ovogodišnjeg IGF-a.

Osim globalne IGF inicijative, postoje i regionalne (npr. EuroDIG - European Dialog on Internet Governance, SEEDIG – South East European Dialog on Internet Governance), nacionalne (npr. CRO-IGF), dobne (Youth IGF). Više na http://www.intgovforum.org

IGF inicijative, posebno nacionalne i regionalne su važne jer u svojim sredinama promoviraju komunikaciju u koju su uključene sve zainteresirane strane, potiču razvoj kulture dijaloga različitih dionika o pitanjima povezanim s internetom, što pomaže da formiran prijedlog ili mišljenje uključuje različite perspektive i interese.

Važni principi na kojima je IGF utemeljen su:

  • otvorenost i transparentnost (omogućavanje svim zainteresiranim sudjelovanje u IGF-u, uvid javnosti u sve dijelove rada IGF-a)
  • inkluzivnosti (omogućiti akvino uključenje svim zainteresiranim)
  • bottom-up pristup (uključivanje javnosti u kreiranje programa IGF-a)
  • nije namijenjena prodaji roba i usluga
  • multistakeholder model (model uključivanja svih zainteresiranih strana: akademske zajednice, poduzetničkog sektore i industrije, udruge civilnog društva i državne i javne uprave)

Hrvatski forum o upravljanju internetom - CRO-IGF

Pored globalnog IGF-a koji okuplja sudionike iz cijelog svijeta, usljed potrebe da se pojedina pitanja razmatraju vodeći računa o nacionalnim, regionalnim, kulturološkim i drugim specifičnostima i interesima, ustanovljen je niz regionalnih i nacionalnih IGF inicijativa. Da bi neka inicijativa bila priznata od strane globalnog IGF-a u Ženevi, ona mora zadovoljiti kriterij otvorenosti i mogućnosti uključenja svih zainteresiranih dionika.

Hrvatski nacionalni IGF ustanovljen je 2015. godine i priznat je od globalnog IGF-a. Hrvatska je među prvim zemljama u široj regiji (npr. Austrija 2015., Slovenija 2016.) koja je uspješno ustanovila nacionalni IGF i time se jasno svrstala na stranu zemalja koje se zalažu za spomenuti više-dionički model upravljanja internetom. Osim političke poruke, nacionalni IGF daje nam mogućnost da otvoreno povedemo raspravu ili rasvijetlimo manje poznate teme koje su relevantne za našu zemlju, a tiču se područja upravljanja internetom.

Ciljevi CRO-IGF-a su:
  • ukazati različitim zainteresiranim stranama na mogućnosti za uključenje u procese upravljanja internetom, važne za njihovo poslovanje i aktivnosti, te potaknuti na razgovore i ukoliko je potrebno pomoći u boljem razumijevanju tema veznih uz internet;
  • osnažiti i zainteresirati sve dionike u Hrvatskoj da aktivno sudjeluju u nacionalnim, a onda izravno ili posredno i regionalnim i internacionalnim procesima upravljanja internetom;
  • identificirati teme upravljanja internetom koje su važne Hrvatskoj.


Na forumu sudjeluju ravnopravno svi pojedinci i organizacije, članovi akademske zajednice, industrije i poduzetničkog sektora, civilnog društva i državne uprave zainteresirani za budućnost interneta.

Organizacijski odbor Hrvatskog foruma o upravljanju internetom čine:

Akademska zajednica:
Dražen Dragičević, Pravni fakultet Sveučilišta u Zagrebu
Ognjen Dobrijević, Fakultet elektrotehnike i računarstva, Sveučilište u Zagrebu

Privatni sektor/Industrija:
Adrian Ježina, HUP
Milan Živković, Ericsson Nikola Tesla

Javna uprava:
Tihomir Lulić, Ministarstvo vanjskih i erupskih poslova
Leda Lepri, Ministarstvo uprave
Krešo Antonović, Ministarstvo mora, prometa i infrastrukture
Nataša Glavor, CARNet

Internet korisnici/Civilno društvo:
Kristijan Zimmer, HROpen
Zdravko Jukić, predstavnik RH u GAC-u

 

 

 

 Ovdje možete naći detaljna izvješća s prošlih hrvatskih foruma o upravljanju internetom:

- CRO-IGF 2017 

- CRO-IGF 2016

- CRO-IGF 2015

 


| Zadnja izmjena 24. 1. 2017. u 23:03 sati |

Aktualnosti pratite na našoj Facebook stranici:


 
podrska@raspored-sati.hr jpetric@raspored-sati.hr petra.bradara@raspored-sati.hr webmaster@raspored-sati.hr pbenko@raspored-sati.hr gmarks@raspored-sati.hr admin@donja-dubrava.hr filip.lesic@donja-dubrava.hr jkovicic@donja-dubrava.hr racunovodstvo@donja-dubrava.hr benkovic@donja-dubrava.hr anamarija.peric@donja-dubrava.hr markovic@donja-dubrava.hr hrvoje@donja-dubrava.hr marijana@marijana-tkalec1.from.hr marijana.tkalec@marijana-tkalec1.from.hr mt@marijana-tkalec1.from.hr info@shire.zemris.fer.hr admin@shire.zemris.fer.hr info@laold.internetsegura.pt admin@laold.internetsegura.pt http://marijana-tkalec1.from.hr http://web.marijana-tkalec1.from.hr http://www.marijana-tkalec1.from.hr http://shire.zemris.fer.hr http://laold.internetsegura.pt
preskoči na navigaciju