Mreža akademske zajednice
menu 4
Nacionalni servisi
menu 4
Obrazovni programi
menu 4
Promocija ICT-a
menu 4
Ustanova CARNet
menu 4
Nagrade i priznanja
menu 4
Međunarodna suradnja
menu 4
Izdanja
menu 4
Naslovnica
menu 4

 

 
Međunarodna suradnja

Međunarodna CARNetova suradnja realizira se redovitim praćenjem aktivnosti drugih akademskih mreža u Europi, sudjelovanjem u radu međunarodnih organizacija koje okupljaju nacionalne, obrazovne, akademske i istraživačke mreže te poticanjem uključivanja u međunarodne projekte hrvatske akademske zajednice u području istraživanja i primjene informacijskih tehnologija.

CARNet je aktivni član nekoliko međunarodnih organizacija:

CEENet

Od osnivanja te organizacije u veljači 1994., CARNetovi predstavnici članovi su njezina upravnog tijela (management committee) i sudjeluju u razvoju organizacije i njezinih aktivnosti. CARNetovi djelatnici redovito pohađaju godišnje radionice u organizaciji CEENeta (kao sudionici i predavači), te stječu iskustva i znanja u području računalnih mreža i komunikacija, Interneta i informacijskih servisa te udaljenog učenja.

"2nd CEENet Workshops on Network Policy" u Biškeku (Kirgistan), 2001

Druga po redu CEENetova radionica iz područja policyja (strategija, smjernice razvoja) održana je u rujnu 2001. u Biškeku (Kirgistan); tom je prilikom predavanje održala Vesna Vrga. Tom je prilikom dogovoreno da će se jedna od CEENetovih radionica (iz područja menadžmenta) održati 2002. godine u Hrvatskoj, u zajedničkoj organizaciji CARNeta, CEENeta i NATOa.

"7th CEENet Network Tehnology Workshop" u Budimpešti (Mađarska), 2001

Sedma po redu radionica iz područja mrežnih tehnologija održana je u kolovozu 2001. u Budimpešti. Jedan CARNetov djelatnik sudjelovao je u svojstvu predavača (Miroslav Milinović), a tri u svojstvu sudionika (Dragana Kupres, Hrvoje Dogan, Zlatko Jelačić).

"3th CEENet Workshop on Network Management" u Zagrebu (Hrvatska), 2002

U zajedničkoj organizaciji CARNeta i CEENeta od 22. do 25. rujna 2002. u Zagrebu je održana 3. CEENet-ova radionica o upravljanju mrežama (The Third CEENet Workshop on Network Management/NATO Advanced Workshop). Glavni pokrovitelj radionice bio je North Atlantic Treaty Organization (NATO). Radionica je okupila pedesetak sudionika - predstavnike NATO-a, direktore i voditelje akademskih mreža te vrhunske stručnjake na području informacijske tehnologije iz 37 europskih i azijskih zemalja. Raspravljalo se o temama poput misije i strategije akademskih mreža, modela njihova financiranja, usluga koje pružaju akademske mreže, ciljanih grupa korisnika te budućnosti tih organizacija.

"8th CEENet Network Technology Workshop" u Budimpešti (Mađarska), 2002

Osim navedene radionice u Zagrebu, u kolovozu 2002. u Budimpešti je održana 8. CEENetova radionica iz područja mrežnih tehnologija (8th CEENet Network Technology Workshop - "Engineering the Virtual Silk Highway"). Radionici je posredovanjem CARNeta prisustvovao djelatnik Sveučilišnoga računskog centra - SRCE Ivica Ćale.

TERENA

U skopu suradnje s TERENA-om CARNetovi djelatnici redovito odlaze na konferencije i sastanke Generalne skupštine (General Assembly).

"TNC 2001 - TERENA Networking Conference" u Antalyi (Turska), 2001

15th General Assembly Meeting održan je 17. i 18. svibnja 2001. u Antalyi (Turska), a na njemu su sudjelovali Vesna Vrga, Anamarija Sorić i Miroslav Milinović. Tom je prilikom održan i kraći sastanak između predstavnika TERENE i CARNeta, gdje je predloženo da se TERENA Networking Conference 2003. održi u Hrvatskoj u CARNetovoj organizaciji.

"16th General Assembly Meeting" u Zurichu (Švicarska), 2001

16th General Assembly Meeting održan je 25. i 26. listopada 2001. u Zurichu (Švicarska), a nazočile su mu Vesna Vrga i Anamarija Sorić; tom su prigodom dogovarani organizacijski aspekti TERENA Networking Conference 2003, za koju je definitivno odlučeno da će se održati u našoj zemlji.

"TNC 2002 - TERENA Networking Conference" u Limericku (Irska), 2002

TERENA Networking Conference 2002 održana je u Limericku, Irska, a prisustvovali su joj sljedeći CARNetovi djelatnici: Igor Velimirović kao predavač na konferenciji, Miroslav Milinović kao član Programskog odbora konferencije te Vesna Vrga i Anamarija Sorić kao članovi organizacijskog odbora TERENA Networking Conference 2003.

17th General Assembly Meeting održan je 6. i 7. lipnja 2002. u Limericku, Irska na kojemu su bile Vesna Vrga i Anamarija Sorić. Tom je prilikom održan sastanak između predstavnika TERENE i CARNeta na temu programskih i organizacijskih aspekata zajedničke konferencije TERENA Networking Conference and CARNet Users Conference koja će se u svibnju 2003. održati u Zagrebu.

"18th General Assembly Meeting" u Pragu (Češka), 2002

18th General Assembly Meeting održan je 24. i 25. listopada 2002. u Pragu, Češka Republika, a pribivale su mu Vesna Vrga i Anamarija Sorić.

RIPE

CARNetovi su djelatnici redovito sudjelovali na sastancima organizacije RIPE.

38. RIPE Meeting održan je u Amsterdamu (Nizozemska) od 22. do 26. siječnja 2001., a sudjelovao je Mario Klobučar iz SRCA.
42. RIPE Meeting održan je u Amsterdamu, Nizozemska, od 29. travnja do 3. svibnja 2002., kojemu je nazočio Vladimir Rabljenović iz SRCA.
43. RIPE Meeting održan je u Rhodesu, Grčka, od 9. do 13. rujna 2002., a skupu je pribivao Mario Klobučar iz SRCA.

FIRST

U sklopu suradnje s međunarodnom udrugom FIRST koja se bavi rješavanjem sigurnosnih računalnih incidenata te njihovom prevencijom, u 2001. godini održana je 13. godišnja FIRST konferencija. Konferencija je održana od 17. do 22. lipnja u Toulouseu (Francuska), a pribivao je Vlado Pribolšan.
U 2002. godini održana je 14. godišnja FIRST konferencija, i to od 24. do 28. lipnja u Waikoloa Village, Havaji, a pribivala je skupu Nataša Glavor.

Međunarodna razmjena studenata

Od 1999. CARNet surađuje s Međunarodnom udrugom za razmjenu studenata tehničkih i prirodnih znanosti – IAESTE, koja ima svoj nacionalni odbor i u Hrvatskoj. Posredovanjem spomenute udruge strani studenti svake godine odrađuju stručnu praksu u CARNetu.

Tijekom 2001. godine na stručnoj su praksi u CARNetu bili studenti James Malm iz Gane (Odjel podrške korisnicima) i Ricardo Ortegon Hernandez iz Meksika (CERT).

Tijekom 2002. godine na stručnoj praksi u CARNetu boravilo je četvero stranih studenata:

  • Michal Urbaniak iz Poljske koji je radio u CARNet CERT-u;
  • Mitro Kuha iz Finske koji je radio u CARNetovu RDLabu;
  • Ryan Cushnahan iz Irske koji je radio na projektima sistemske podrške;
  • Berenice Alegria Guerrero Fuentes iz Meksika koja je radila na projektu Public Key Infrastructure

NREN Consortium

CARNet redovito sudjeluje u radu konzorcija (NREN Consortium) 27 europskih akademskih i istraživačkih mreža uključenih u projekt Europske unije - GEANT.
U sklopu suradnje s konzorcijem na njihovim sastancima u veljače u Ženevi, u ožujku u Bruxellesu, u srpnju i rujnu u Parizu, te u studenom 2002. u Amsterdamu bio je Ivan Marić. Kao rezultat suradnje s tim konzorcijem CARNetova je međunarodna veza tijekom tih dviju godina porasla s 34 Mbps na 622 Mbps te je u Zagrebu uspostavljeno čvorište (POP) GEANT mreže.

ThinkQuest

CARNet je nacionalni partner međunarodnog programa ThinkQuest, programa za učenike i nastavnike čiji je cilj stvaranje obrazovnih sadržaja na Internetu.
U sklopu suradnje s ThinkQuestom, CARNetova predstavnica Sanda Starešina ppribivala je godišnjoj dodjeli ThinkQuest nagrada, koja je održana od 17. do 19. ožujka 2001. u Ženevi.

Copyright ©2003. CARNet. Sva prava zadržana.