Mreža akademske zajednice
Pristup Internetu
Ustanove članice
Videomreža
menu 4
Nacionalni servisi
menu 4
Obrazovni programi
menu 4
Promocija ICT-a
menu 4
Ustanova CARNet
menu 4
Nagrade i priznanja
menu 4
Međunarodna suradnja
menu 4
Izdanja
menu 4
Naslovnica
menu 4

 

 

 
Središnji informacijski servisi
Središnji infrastrukturni informacijski servisi su skup servisa namijenjenih pojedincima i organizacijama članicama Hrvatske akademske i istraživačke mreže kao: centralni repozitorij podataka, centralno mjesto prikupljaja i distribucije poruka u realnom vremenu kao i podrška diskusijama koje se ne zbivaju u realnom vremenu, i centralno mjesto usklađivanja svih satova u Hrvatskoj akademskoj i istraživačkoj mreži.


U 2001. godini uz redoviti rad ftp i mirroring poslužitelja obavljena je zamjena računalne i programske podrške, pri čemu je raspoloživi diskovni prostor povećan na više od 100 GB. Taj je sustav u 2002. godini prosječno primao 1.000 upita na dan pri čemu je dnevni prosjek skidanja datoteka s centralnog poslužitelja bio 845 datoteka. Da bi sustav zadovoljio potrebe korisnika, tijekom 2002. godine proširen je diskovni kapacitet na 351GB raspoloživog prostora.

Sustav mrežnih novina u 2001. je godini posluživao prosječno na dan 395.256 pristiglih članaka ukupne veličine od 2865.97 MB. U najčitanijih 100 grupa članaka pročitano je 408.915 članaka na dan. Putem poslužitelja moguće je bilo pratiti 22.741 grupu novinskih tekstova. Taj je sustav u 2002. posluživao prosječno na dan 191.963 članka čija je ukupna prosječna količina prenesenih podataka na dan iznosila 1.187MB. Sam poslužitelj je bio izvor prosječno 1.148 članaka na dan, dok su ostali članci prenošeni putem razmjene podataka s drugim poslužiteljima. Putem poslužitelja bilo je moguće pratiti diskusije organizirane u više od 22.000 različitih tematskih grupa.


Sustav list-poslužitelja činila su dva poslužitelja:
majordomo@carnet.hr na kojemu je u 2001. bilo ukupno 37 lista pri čemu su 3 novootvorene te 8 zatvorenih tijekom godine. U 2002. godini je taj poslužitelj imao 20 lista.
majordomo@list.carnet.hr na kojemu su bile ukupno 23 liste pri čemu su 3 novootvorene tijekom godine. U 2002. godini je taj poslužitelj imao 27 lista.

U 2002. godini poslužitelj news, list, irc i ntp servisa je zamijenjen novim dvoprocesorskim Linux poslužiteljem. Također je obavljeno preseljenje svih sustava na trajnu lokaciju, u novu računalnu halu SRCA. Tom prilikom preseljena je i oprema NTP servisa koja je privremeno bila smještena u prostorijama CARNeta na Fakultetu elektrotehnike i računarstva.

Redovito su održavane i web stranice pojedinih servisa na adresama:
http://ftp.carnet.hr
http://news.carnet.hr
http://list.carnet.hr
http://irc.carnet.hr/
http://www.carnet.hr/ntp/

Pristup Internetu
 

GEANT - još brža veza

  CARNet i ostali linkovi
  Međunarodni linkovi
  Veze u Hrvatskoj
  Caching sustav
  CARNet modemski ulazi
 

Informacijski servisi


Ustanove članice
  Veze prema članicama
 

Sistemska podrška

  Podrška
  Help desk

Videomreža
  Napredak videomreže
 

Sobne videokonferencije

  Stolne videokonferencije
  Media on Demand
  Internet televizija
Copyright ©2003. CARNet. Sva prava zadržana.