Mreža akademske zajednice
Pristup Internetu
Ustanove članice
Videomreža
menu 4
Nacionalni servisi
menu 4
Obrazovni programi
menu 4
Promocija ICT-a
menu 4
Ustanova CARNet
menu 4
Nagrade i priznanja
menu 4
Međunarodna suradnja
menu 4
Izdanja
menu 4
Naslovnica
menu 4

 

 

 
Napredak videomreže u akademskoj zajednici

Moderniji sustav obrazovanja pomoću videokonferencije

Tijekom 2001. godine uspostavljen je i definiran cjelovit sustav ATM videokonferencija koji je bio na raspolaganju cijeloj akademsko-istraživačkoj zajednici, ali i drugim korisnicima, o čemu se opširnije može pogledati na adresi http://www.carnet.hr/sobne-vc.

Putem videokonferencija održavala su se udaljena predavanja, od kojih posebno valja istaći redovita udaljena predavanja profesora s Fakulteta elektrotehnike i računarstva u Zagrebu studentima na Elektrotehničkom fakultetu u Osijeku koja se kontinuirano održavaju od 1997. godine. Videokonferencijama su održavani i redoviti sastanci Službe za članice.

Tijekom 2001. godine visokokvalitetan videokonferencijski prijenos moguće je bilo ostvariti s 26 lokacija akademsko-istraživačkih ustanova u Hrvatskoj. Zbog ograničenja u sustavu poradi ograničenja same ATM tehnologije, započeto je proširenje sustava na IP tehnologiju. Tim proširenjem sa svake će lokacije s IP priključkom biti moguće kvalitetno prenositi zvuk i sliku, a prijenos će biti moguć i prema međunarodnim mrežama i sustavima baziranim na drugim tehnologijama (ISDN).

Uz postojeću TCR učionicu (učionica za udaljena predavanja) na Fakultetu elektrotehnike i računarstva u Zagrebu, opremljene su i učionice u Splitu, Rijeci, Osijeku i Šibeniku.

Izdvajamo nekoliko većih događanja u 2001. godini na kojima je korišten videokonferencijski prijenos:

Prelazak s ATM na IP tehnologiju

Zbog ograničenosi ATM tehnologije koja je činila osnovu videokonferencija u CARNet zajednici, krajem 2001. godine započeto je proširenje sustava na IP tehnologiju. Nabava nove opreme temeljene na tehnologiji H.323 završena je u prvom kvartalu 2002. godine. Time su stvorene pretpostavke za proširenje sustava videokonferencija na sve ustanove spojene na mrežu CARNet .

Krajem 2002. godine uspostavljena je CARNet videomreža - CNVM, koja ujedinjuje sustav videokonferencija (stolnih i sobnih), MoD sustav (omogućuje pristup višemedijskim sadržajima) i iTV sustav (sustav Internet televizije) čime je zaživio servis CARNet videomreže kao jedinstveni servis koji pokriva cjelovito područje multimedijalnih tehnologija u CARNetu.

Pristup Internetu
 

GEANT - još brža veza

  CARNet i ostali linkovi
  Međunarodni linkovi
  Veze u Hrvatskoj
  Caching sustav
  CARNet modemski ulazi
 

Informacijski servisi


Ustanove članice
  Veze prema članicama
 

Sistemska podrška

  Podrška
  Help desk

Videomreža
  Napredak videomreže
 

Sobne videokonferencije

  Stolne videokonferencije
  Media on Demand
  Internet televizija
Copyright ©2003. CARNet. Sva prava zadržana.