Mreža akademske zajednice
Pristup Internetu
Ustanove članice
Videomreža
menu 4
Nacionalni servisi
menu 4
Obrazovni programi
menu 4
Promocija ICT-a
menu 4
Ustanova CARNet
menu 4
Nagrade i priznanja
menu 4
Međunarodna suradnja
menu 4
Izdanja
menu 4
Naslovnica
menu 4

 

 

 
Media on Demand

Sustav multimedije na zahtjev (Media on Demand - MoD)

Unutar akademske i istraživačke zajednice u Hrvatskoj, CARNet je kao inovator u primjeni informacijskih tehnologija pokrenuo projekte CARNet Media on Demand (MoD) te CARNet TV kojima je cilj bio uspostaviti potrebnu višemedijsku infrastrukturu te inicirati razvoj kompetencija diljem CARNet zajednice u područjima višemedijskih tehnologija. Projekt CARNet MoD pokrenut je tijekom 2002. godine kako bi bila izgrađena infrastruktura kojom će i projekt CARNet TV moći poticati i producirati materijale unutar CARNet zajednice.

Tablica 2. Povijesni pregled višemedijskih aktivnosti u CARNetu

Tijekom 2002. godine uspostavljen je produkcijski studio za digitalizaciju i obradu audiozapisa i videozapisa koji se koristio za obradu svih materijala interno proizvedenih u CARNetu, ali u velikoj mjeri i za potrebe šire akademske zajednice kojoj stoji na raspolaganju. Studio se sastoji od stanice za kodiranje u stvarnom vremenu i stanice za nelinearnu montažu. Uspostavljen je i sustav pohrane i organizacije digitaliziranih materijala - MoD poslužitelj i za potrebe CARNeta i za potrebe cjelokupne akademske zajednice.

Temeljna usluga MoD servisa je posluživanje višemedijskih sadržaja, tj. omogućivanje pristupa do višemedijskih sadržaja pohranjenih na poslužitelj, uz jamstvo određene razine kvalitete usluge. Na to se krajnjim korisnicima nadograđuje usluga pružanja informacija i uputa za pribavljanje, instalaciju, prilagodbu i uporabu alata za mrežnu reprodukciju višemedijskih sadržaja kao i edukacija o temeljima višemedijskih tehnologija te osnovama funkcioniranja samog sustava MoD poslužitelja i servisa u svrhu pretvaranja krajnjih korisnika u potencijalne autore sadržaja.

Sustav multimedije na zahtjev (MoD) krajem 2002. godine postao je dio CARNetove videomreže.

Slika 3. CARNetov produkcijski studio

Pristup Internetu
 

GEANT - još brža veza

  CARNet i ostali linkovi
  Međunarodni linkovi
  Veze u Hrvatskoj
  Caching sustav
  CARNet modemski ulazi
 

Informacijski servisi


Ustanove članice
  Veze prema članicama
 

Sistemska podrška

  Podrška
  Help desk

Videomreža
  Napredak videomreže
 

Sobne videokonferencije

  Stolne videokonferencije
  Media on Demand
  Internet televizija
Copyright ©2003. CARNet. Sva prava zadržana.