Mreža akademske zajednice
menu 4
Nacionalni servisi
menu 4
Obrazovni programi
Edupoint
Cisco akademija
CUC
Obrazovni projekti
menu 4
Promocija ICT-a
menu 4
Ustanova CARNet
menu 4
Nagrade i priznanja
menu 4
Međunarodna suradnja
menu 4
Izdanja
menu 4
Naslovnica
menu 4

 

 

 
Cisco akademija

Prva generacija polaznika 2000./2001.

Cisco akademija mrežnih tehnologija obrazovni je projekt CARNeta i tvrtke Cisco Systems pokrenut 2000. godine, a kojim se polaznici školuju za održavanje postojećih te izgradnju novih računalnih mreža. Tijekom školovanja polaznici se osposobljavaju za samostalno dizajniranje, izgradnju i održavanje računalnih mreža. Time se želi povećati broj stručnjaka osposobljenih za rad s računalnim mrežama, što je nužno zbog rastuće široke primjene tih mreža, prije svega Interneta.

U 2001. godini školovanje je završila prva generacija polaznika. U prvoj je generaciji bilo 28 kandidata među kojima i srednjoškolaca, studenata te zaposenika SRCA i CARNeta. Školovanje su uspješno završila 24 polaznika, a 80% polaznika dobilo je najvišu ocjenu. Polaganju ispita za međunarodno priznati CCNA certifikat (Cisco Certified Networtk Associate) pristupilo je 4 polaznika i svi su ga položili u prvom pokušaju. Sudionici akademije nastavu su u anonimoj anketi ocijenili ocjenom 4, a odgovori će pomoći pri poboljšanju programa za nove polaznike Cisco akademije.

Lokalne akademije

Tijekom godine program Cisco akademije mrežnih tehnologija održavan je i u drugim obrazovnim ustanovama jer je potpisan ugovor za nove lokalne Cisco akademije na Veleučilištu u Dubrovniku i Elektrotehničkom fakultetu u Osijeku. Na lokalnim akademijama na Tehničkom veleučilištu u Zagrebu i Veleučilištu u Splitu, CARNet je organizirao obuku predavača pa se i tamo počelo s nastavom. Time je broj Cisco akademija u Hrvatskoj povećan na pet.

CARNetovi su predavači tijekom 2001. godine održali 560 sati nastave za polaznike i 96 sati nastave za predavače lokalnih akademija. Oba CARNetova predavača, Nevenko Bartolinčić i Ivana Pezelj, dobili su CCAI certifikat (Cisco Certified Academy Instructor), a pridružio im se Andrija Čondor, uspješan polaznik prve generacije Cisco akademije.

Kvaliteta CARNetove Cisco akademije prepoznata je i od strane tvrtke Cisco Systems, te je CARNet bio među prvih 100 Cisco akademija u Europi koje su dobile pravo predavanja novog, naprednog nastavnog programa koji osposobljava polaznike za stjecanje CCNP (Cisco Certified Network Professional) certifikata.

Novi program u 2002. godini

U 2002. godini u osnovni CCNA (Cisco Certified Networtk Associate) program Cisco akademije upisano je 26 kandidata, a 21 polaznik uspješno je savladao program. U taj je program kao novost uveden praktični zadatak u okviru kojeg su polaznici u Osnovnoj školi Veliki Bukovec napravili lokalnu računalnu mrežu i spojili školu na Internet.

Pokrenut je i novi, napredni dvogodišnji program CCNP (Cisco Certified Network Professional). U taj je program u 2002. upisano 14 kandidata koji su prethodno završili osnovni CCNA program Cisco akademije ili imaju iskustvo u radu s Cisco opremom. Nastavu će okončati tijekom 2003. godine.

Potpisan je ugovor s tri nove lokalne Cisco akademije: Tehničkom školom Ruđera Boškovića, Recro-Netom i Sveučilišnim računskim centrom-SRCEM.

CARNet se kao Regionalna Cisco akademija brine i za obuku predavača lokalnih akademije te je za njih održano 14 tečajeva. Za potrebe nastave u CARNetu obučeno je još dvoje predavača tako da sada u CARNetu predaje pet predavača. Dvoje CARNetovih predavača je dobilo CCAI (Cisco Certified Academy Instructor) certifikat, a jedan predavač je završio obuku za predavača CCNP programa.

Zbog dosadašnje kvalitetno održane nastave i dobro školovanih polaznika, CARNetov partner, Cisco Systems, poklonio je CARNetu uređaj vrijedan 4 600 US$. Doniran je uređaj Adtran Atlas 550 koji polaznicima omogućuje da u laboratoriju rade vježbe s telekomunikacijskim vezama (POTS, ISDN, Frame Relay) s kakvima će se susresti u svakidašnjem radu.


Web stranice Cisco akademije


Učionica Cisco akademije

Copyright ©2003. CARNet. Sva prava zadržana.