Mreža akademske zajednice
menu 4
Nacionalni servisi
menu 4
Obrazovni programi
Edupoint
Cisco akademija
CUC
Obrazovni projekti
menu 4
Promocija ICT-a
menu 4
Ustanova CARNet
menu 4
Nagrade i priznanja
menu 4
Međunarodna suradnja
menu 4
Izdanja
menu 4
Naslovnica
menu 4

 

 

 
CUC - CARNet Users Conference

CARNet od 1999. godine organizira međunarodnu korisničku konferenciju CUC u svrhu popularizacije Interneta i razmjene informacija među korisnicima internetskih tehnologija u zemlji i svijetu.

CARNetova Internet konferencija
"Zajedničkim snagama"

CUC 2001. održan je od 24. do 26. rujna 2001. na Fakultetu elektotehnike i računarstva. Naziv je konferencije bio "Zajedničkim snagama", a otvorio ju je dr. sc. Ante Simonić, predsjednik saborskog Odbora za obrazovanje, znanost i kulturu koji je održao i uvodno predavanje. Pod motom "Od komunikacije do suradnje putem Interneta" konferencija je kroz tečajeve, radionice, pozvana predavanja, radove i prezentacije sudionika te okrugle stolove obuhvaćala četiri glavne teme:

  1. Internet zajednice
  2. Komunikacija i suradnja: tradicionalno nasuprot multimedijalnom
  3. Suradnja u udaljenom učenju
  4. Web kao alat za suradnju.

Na CUC-u 2001. sudjelovalo je oko 400 sudionika iz zemlje i inozemstva. Održana su tri kratka tečaja (tutorijala), pet radionica i tri panel diskusije. Uz tri plenarna predavanja izloženo je i 46 radova domaćih i stranih autora podijeljenih u devet sekcija.

Eminentni pozvani predavači Richard Perlman, Lucent, SAD i Francois Fluckiger, CERN, Švicarska, svojim su predavanjima i aktivnim sudjelovanjem u radu konferencije pridonijeli njezinoj uspješnosti. Istaknuto je kako korisnike na Internet privlači obilje informacija, ali kako oni ostaju vezani uz Internet i zbog komuniciranja s drugim ljudima. Internet se afirmirao kao medij i koliko god morali sumnjati u kvalitetu informacija koje nam ponekad nudi, neupitna je njegova komunikacijska vrijednost iskazana i potvrđena u izlaganjima sudionika ovogodišnje CUC konferencije.

Putem Interneta, videokonferencijom s Utrechtom u Nizozemskoj, interesantno je predavanje o europskim inicijativama u području videokonferencija i streaming servisa održao Egon Verharen, predstavnik SURFNeta.

Bogat program konferencije upotpunjen je Web festivalom koji je birao najbolje web sjedište zajednice na Internetu. Prijavljena su 92 Web sjedišta, a Ocjenjivački je sud konferencije izdvojio ih je 15 Web u uži izbor. Putem Interneta za svoje je favorite glasovala i publika – CARNetovi korisnici. Na zatvaranju konferencije dodijeljene su tri istovrijedne nagrade koje su primili članovi Ninja Sanctuary Online, Cybermeda i SB Online.

Detaljne informacije o konferenciji, programu, kao i svi radovi te izlaganja sudionika publicirani su u zborniku koji je obavljen na CD-ROM-u, kao i na Web stranicama konferencije http://www.carnet.hr/cuc/.

Uspjehu CUC-a 2001. pridonijelo je 30-ak sponzora i pet medijskih pokrovitelja, kao i nagradna igra za sve sudionike. Dodajmo da je u sklopu konferencije, kao prateći događaj, organizirana i međunarodna Agro-Web radionica u suradnji regionalnog ureda FAO i hrvatskog Ministarstva poljoprivrede i šumarstva.

Kako unaprijediti svoju virtualnu prisutnost?

Sudionici konferencije CUC 2002 pod naslovom "Seize the Internet", parafrazirajući latinsku uzrečicu "Carpe diem", kroz pozvana su predavanja, radionice, tečajeve te vlastite radove i prezentacije tragali za odgovorom na pitanje kako što bolje iskoristiti svekolike mogućnosti Interneta, kako unaprijediti svoju virtualnu prisutnost?

Konferencija je održana je od 25. do 27. rujna 2002. na Fakultetu elektrotehnike i računarstva, a okupila je 450 sudionika. Pokrovitelj konferencije bio je predsjednik Republike Hrvatske, Stjepan Mesić.

Konferencijski je program obuhvaćao sljedeće teme:

  1. Virtualni svjetovi i virtualni građani
  2. Elektroničko radno mjesto
  3. Iskustva u primjeni Interneta u obrazovanju
  4. Društveni aspekti uporabe Interneta
  5. Kvaliteta internetskog informacijskog prostora
  6. Multimedija i aplikacije u realnom vremenu

Prijavljeno je više od 70 radova i prezentacija, od kojih je programski odbor odabrao 53 za izlaganje na konferenciji. Rad Karla Šmida i Igora Pandžića pod nazivom “An Embodied Conversational Agent for the Web” publika je proglasila najboljim. Najbolju je prezentaciju pod nazivom “Digital Libraries - Creating Information Space Execellence: Is It Alredy Time for Benchmarking?”, po mišljenju publike, napravio Radovan Vrana.

U okviru konferencije održan je i Web festival na koji je pristiglo više od 150 prijava. Ove je godine web festival bio natječaj za najbolji neslužbeni web site s proizvoljnom, ali jasno definiranom temom. U kategoriji najboljeg weba društvene skupine prvu nagradu Ocjenjivačkog suda dobile su stranice pod nazivom ZGWireless. U kategoriji najboljega neslužbenog Web sjedišta geografskog entiteta prva je nagrada pripala stranicama SBonline. U kategoriji najboljeg weba za ostale aktivnosti i pojave, prvu nagradu dobio je Web About AI te je ujedno to sjedište ocijenjeno kao najbolje web sjedište cijelog Festivala.

Dodajmo da je uoči CUC-a 2002 održana 3. CEENetova radionica o upravljanju mrežama čiji je glavni pokrovitelj bio North Atlantic Treaty Organization (NATO). CEENet je udruga 26 akademskih mreža srednje i istočne Europe u čijem je osnivanju godine 1992. sudjelovao i CARNet. Sudionici radionice gostovali su i na CUC-u, dajući svoj stručan doprinos konferenciji.

Svi se radovi i prezentacije s konferencije mogu naći u Zborniku konferencije koji je izdan na CD-u i objavljen na web stranicama konferencije na adresi: http://www.carnet.hr/cuc/cuc2002/


CUC 2001


CUC 2001


CUC 2002


CUC 2002

Copyright ©2003. CARNet. Sva prava zadržana.