Mreža akademske zajednice
menu 4
Nacionalni servisi
menu 4
Obrazovni programi
menu 4
Promocija ICT-a
10@CARNet
10@HR
Pilot projekti
Moja Internet veza
Ured za odnose s javnošću
Savjetodavna pomoć
menu 4
Ustanova CARNet
menu 4
Nagrade i priznanja
menu 4
Međunarodna suradnja
menu 4
Izdanja
menu 4
Naslovnica
menu 4

 

 

 
10 godina CARNeta

Pionir primjene novih tehnologija u Hrvatskoj

Deset godina postojanja CARNeta svečano je obilježeno 15. studenog 2001. u Nacionalnoj i sveučilišnoj knjižnici. Tom je prigodom prikazan i film koji govori o CARNetovoj povijesti i ulozi u hrvatskom društvu.

Podsjetimo, Hrvatska akademska i istraživačka mreža - CARNet osnovana je u rujnu 1991. kao projekt Ministarstva znanosti i tehnologije. Iste je godine s radom započela i Helpdesk služba, savjetujući prve korisnike.

U 1992. godini uspostavljen je središnji FTP poslužitelj i IRC poslužitelji, a održani su i prvi tečajevi za inženjere računalnih sustava. U studenom iste godine CARNet je predstavljen javnosti pod motom "Sveučilišta povezuju Hrvatsku sa svijetom", u Rektoratu Sveučilišta u Zagrebu. Hrvatska je tada postala dijelom Interneta, a prva informacija odaslana u svijet putem globalne mreže, o čijim smo mogućnostima tada mogli samo sanjati, bila je poruka tadašnjega predsjednika Hrvatske dr. Franje Tuđmana. Tom su prigodom predstavljene i mogućnosti mreže koja je tada povezivala oko 80 akademskih institucija iz Rijeke, Splita, Osijeka i Zagreba.

Godine 1993. CARNet je postao administrator vršne .hr domene, a 1994. godine uspostavljen je središnji www.hr poslužitelj te su održani prvi tečajevi o Internetu za krajnje korisnike.

CARNet je tijekom godina sustavno gradio informacijsko društvo pa je bilo logično da iz projekta preraste u organizaciju. Hrvatska je Vlada 1995. godine svojom uredbom osnovala ustanovu CARNet čija je uloga bila promicanje novih tehnologija u Hrvatskoj. Iako je nastao i razvijao se u vrijeme Domovinskog rata, CARNet u tehnološkom smislu nije zaostajao za svjetskim dostignućima. O tome svjedoče još neki datumi iz povijesti, primjerice lipanj 1996. kada su, za potrebe Svjetskog festivala animiranog filma, videosignalom povezani Zagreb, Rijeka i Osijek, dok je u siječnju 1997. održano prvo udaljeno predavanje između zagrebačkog Fakulteta elektrotehnike i računarstva te osječkog Elektrotehničkog fakulteta. Uz 1999. godinu vezujemo i organiziranje prvih tečajeva za CARNetove predavače u okviru programa "Training the Trainers", a u jesen iste godine održana je i prva korisnička konferencija (CUC). U 2000. je uspostavljen poslužitelj točnog vremena (NTP), osnovano je nacionalno središte za razmjenu Internet prometa (CIX), a CARNet je spajanjem na paneuropsku istraživačku mrežu TEN-155 ubrzao međunarodnu vezu s Internetom na 34 Mbps. U 2001. pokrenuta je Cisco akademija mrežnih tehnologija te uspostavljen Edukacijski centar Edupoint.

Copyright ©2003. CARNet. Sva prava zadržana.