Mreža akademske zajednice
menu 4
Nacionalni servisi
menu 4
Obrazovni programi
menu 4
Promocija ICT-a
10@CARNet
10@HR
Pilot projekti
Moja Internet veza
Ured za odnose s javnošću
Savjetodavna pomoć
menu 4
Ustanova CARNet
menu 4
Nagrade i priznanja
menu 4
Međunarodna suradnja
menu 4
Izdanja
menu 4
Naslovnica
menu 4

 

 

 
10 godina Interneta u Hrvatskoj

10@HR

CARNet je u studenom 2002. multimedijalnom instalacijom predstavljenom u sklopu INFO sajma Zagrebačkog velesajma započeo akciju promocije Interneta pod nazivom http://www.10godinainterneta.hr/. Povod akciji bila je desetogodišnjica Interneta u Hrvatskoj, a CARNet je tim projektom želio promovirati suvremene informacijske tehnologije te educirati javnost o korisnosti Interneta uopće.

Multimedijalna instalacija pod nazivom 10@HR bila je u obliku znaka @ koji je, poput nekih drugih simbola i znakova 20. stoljeća, obilježio današnju generaciju i ujedno postao sinonimom suvremenog načina mišljenja i komunikacije. Sama je instalacija bila izgrađena u obliku tunela kojim su se, po označenim smjerovima, kretali posjetitelji upoznajući mnoštvo aspekata razvoja Interneta u Hrvatskoj i u svijetu. Kroz znakovitu igru svjetla i sjene, zvuka i pokreta, uz tehničku i multimedijalnu potporu dočarala se uloga i važnost Interneta u svakidašnjem životu.

U prvom su se odjeljku posjetitelji upoznali s portalima koji se najčešće pretražuju na Internetu, drugi je odjeljak prikazao štetno djelovanje virusa i hackera, treći je na slikovit način pokazao kako digitalizacija podataka te njihova dostupnost na Internetu mijenjaju sliku suvremenog društva; četvrti je odjeljak opisivao važne projekte na hrvatskoj mreži; peti je odjeljak prikazao neželjene strane Interneta dok je u šestom posjetiteljima dana moguća budućnost mreže koja uvelike ovisi o ponašanju i potrebama njezinih korisnika.

Akcija 10@HR nastavlja se i dalje, a uz CARNet, u njoj sudjeluju Globalnet, Iskon Internet i HT. Akcija je obuhvatila brojna događanja poput Internet sajmova, promotivnih akcija, različitih prigodnih događanja za popularizaciju Interneta čime su se posebice promovirali postojeći sadržaji na hrvatskom jeziku, a u nastavku akcije planira se raspisivanje natječaja na nacionalnoj razini s ciljem prikupljanja projekata kojima će se stvarati novi hrvatski sadržaji na Internetu.


Web stranice akcije 10@HR

Copyright ©2003. CARNet. Sva prava zadržana.