Mreža akademske zajednice
menu 4
Nacionalni servisi
DNS - Internet domene
CERT - Sigurnost računalne mreže
CIX
WWW.HR
On-line baze podataka
Javno računalo
menu 4
Obrazovni programi
menu 4
Promocija ICT-a
menu 4
Ustanova CARNet
menu 4
Nagrade i priznanja
menu 4
Međunarodna suradnja
menu 4
Izdanja
menu 4
Naslovnica
menu 4

 

 

 
WWW.hr

Početna stranica Hrvatske

Servis www.hr obuhvaća početnu stranicu Hrvatske i katalog www poslužitelja.

U 2001. godini izrađeno je “Izdanje 2001.” weba s novim grafičkim rješenjem. Objavljena je preporuka CDA0027 “Kako poboljšati pretraživost hrvatskog World Wide Web prostora uporabom metapodataka”, u suradnji s CARNetovim projektom CROSS. Modernizirani su WWW.HR Forum i Guestbook uz uvođenje nove programske podrške, provedena je interna reorganizacija kataloga i poboljšane su mogućnosti pretraživanja, poboljšano je administracijsko sučelje kataloga i sučelje za prijavu novih poslužitelja, kao i sučelje za ispis podataka o prijavljenim stranicama, obavljene su pripreme za “Izdanje 2002” te je načinjen plan uvođenja novih servisa.

Za potrebe projekta nabavljena je nova verzija programa Dreamweaver 4.

Servis www.hr prezentiran je na skupu “Libraries in the Digital Age (LIDA) 2001” u Dubrovniku, kao i na svečanom obilježavanju 10 godina postojanja CARNeta u Zagrebu. Suradnici servisa o njemu su izlagali na dvjema međunarodnim konferencijama: The 3rd CARNet Users Conference, CUC 2001, u Zagrebu i The 6th International Conference on Telecommunications, ConTEL 2001. u Zagrebu.

Rast broja linkova u katalogu prikazan je grafikonom.

Broj posjeta katalogu tijekom 2001. godine prikazan je slikom.

U 2002. godini objavljeno je novo izdanje www.hr 2002. s osvježenim dizajnom naslovnice i kataloga. Početna stranica i katalog premješteni su na novu poslužiteljsku platformu s time da je objavljena stranica namijenjena za WAP uređaje. Odobreno je korištenje karte Hrvatske s naslovnice www.hr-a kao grafički dodatak na propagandnom materijalu Hrvatske pošte za uslugu «hpekspres» s napomenom da je karta vlasništvo projekta, a pokrenuto je 3D virtualno okruženje na www.hr-u. Stranica se redovito ažurira, dodaju se nove kategorije unutar pregleda “Hrvatska ukratko” te je poboljšano pretraživanje kataloga.

Nabavljeno je novo poslužiteljsko računalo Compaq Proliant ML330e PC i monitor V570 za smještaj sadržaja za www.hr. Na to je računalo postavljen operativni sustav Linux RedHat 7.3 i poslužiteljski softver Apache 2.0.39.
Na poslužiteljsko računalo WAP.HR usluge postavljen je novi poslužiteljski softver Apache 2.0.43, Apache Tomcat/4.1.12-LE-jdk14 i Apache Cocoon 2.0.3

Početne stranice Hrvatske predstavljene su na konferenciji «Content Management & Portals», koja je održana u veljači 2002. u hotelu Opera u Zagrebu, kao i na 4th CARNet Users Conference – CUC 2002. u Zagrebu u svibnju iste godine kada su prezentirani radovi suradnika na projektu, i to:

  • autora H. Komeričkog te koautora D. Eldića i M. Hadarija “Incorporating a Weather Service in WAP.HR“
  • suradnika na projektu, autora I. Ljubija te koautorice G. Stojšić “A Tool for Adding Dublin Core Metadata to Web Pages“
  • autora D. Damića te suradnika na projektu koautora G. Gledeca “www.hr: Introducing XML-based Content Management to General Info on Croatia“,

    Grafikoni koji slijede donose statističke podatke o www.hr u 2002. godiniWWW.HR web stranice
Copyright ©2003. CARNet. Sva prava zadržana.