Edupoint

Koristimo Internet!

CARNet nastoji potaknuti što veći broj aktivnih korisnika i motivirati ih da grade hrvatski informacijski prostor i iskorištavaju sve prednosti koje nova tehnologija nosi. Zbog toga su tijekom protekle godine održane dvije akcije CARNetjedna te su pokrenuti obrazovni projekti u suradnji s ustanovama partnerima.

Predstavljajući se putem obrazovno-promidžbenih akcija CARNetjedna, CARNet približava svoju djelatnost studentima, profesorima i ostalim djelatnicima akademske zajednice te ih potiče da što više i kvalitetnije koriste usluge CARNeta i Interneta na svojim ustanovama.

Tijekom 2000. godine održana su dva CARNetjedna, na Hrvatskim studijima od 13. do 17. ožujka i na Stomatološkom fakultetu od 8. do 11. svibnja.

Među projektima koje CARNet vodi u suradnji s akademskom zajednicom, izdvajaju se obrazovni projekti kao posebna grupa projekata. Osim općenitih ciljeva obogaćivanja hrvatskog informacijskog prostora obrazovnim sadržajima i poticanja uporabe informacijskih tehnologija u obrazovanju, usmjeravanjem na obrazovne projekte želimo dobiti korisne informacije praćenjem projekata.

Projekti će se pratiti u sljedećim područjima:

  • Praćenje procesa samoučenja, kooperativnog rada i učenja kroz komunikaciju korištenjem informacijskih tehnologija;
  • Praćenje potrebnih resursa u procesu pripreme i u procesu obrazovanja;
  • Praćenje potrebne pomoći i podrške nastavnicima i studentima primjerice od strane CARNeta, tehničke službe na fakultetu ili privatne tvrtke u procesu pripreme i u procesu obrazovanja;
  • Praćenje obrazovnog procesa;
  • Praćenje ishoda obrazovnog procesa;
  • Praćenje problema koji su nastajali u procesu pripreme i u procesu obrazovanja.

Nakon završetka projekata te na osnovu dobivenih obrazaca i anketa bit će potrebno obraditi rezultate i izraditi preporuke za one nastavnike koji tek počinju s primjenom ITa u nastavi. Preporuke trebaju biti tehničkog i pedagoškog karaktera. One također trebaju sadržavati popis i specifikaciju potrebnih resursa te kompetencije i metodu procjene vremena potrebnog za provedbu projekta. Preporuke ubuduće trebaju olakšati pripreme i provedbu samog projekta te povećati vjerojatnost kvalitetnog ishoda projekta.

Rezultati ovih obrazovnih projekata trebali bi pomoći pri uspostavi referalnih centara koji će konstantno pratiti ovo područje i stvarati nove preporuke i obnavljati postojeće, raditi recenzije alata, odgovarati na pitanja korisnika (helpdesk) i organizirati obrazovanje nužno za obavljanje nastave putem mreže koristeći informacijske tehnologije.

U 2000. godini sazvan je tim stručnjaka iz akademske zajednice koji će pratiti pokrenute obrazovne projekte, izrađen je detaljni plan za obrazovne projekte te su pokrenuta dva obrazovna projekta:

  • Matematika 1 - primjena u nastavi,
  • Interaktivni edukacijski modul acidobazne ravnoteže u čovjeka.

 

 


© 2001 Hrvatska akademska i istraživačka mreža - CARNet
Sva prava pridržava.

Stranice su prilagođena Internet Exploreru 5.x u veličini 800x600
DiP: CWM 2001