Nacionalni informacijski servisiPilot projekti

Cisco akademija mrežnih tehnologija

U suradnji s tvrtkom Cisco Systems, CARNet je u studenom 2000. godine pokrenuo Cisco akademiju mrežnih tehnologija, jedinstveni program izobrazbe stručnjaka mrežnih tehnologija. Programom se polaznici osposobljavaju za dizajniranje, izgradnju i održavanje računalnih mreža za lokalne, nacionalne i globalne potrebe tvrtki i ustanova.

Koristi od programa su višestruke:

  • polaznici dobivaju mogućnost za lakše zapošljavanje
  • škole dobivaju priliku pružati obrazovanje iz područja pred kojim je velika budućnost, a istovremeno dobivaju ljude koji im trebaju za održavanje njihovih internih mreža
  • tvrtke dobivaju obrazovane i certificirane djelatnike
  • država dobiva podršku u nastojanjima da uvede informacijske tehnologije u škole i istovremeno manji broj nezaposlenih

U svijetu je Cisco akademija mrežnih tehnologija (Cisco Networking Academy) započela s radom 1997. godine s ciljem prevladavanja rastućeg nedostatka stručnjaka mrežnih tehnologija te radi potpore sveučilištima pri održavanju njihovih vlastitih mreža.

Trenutno više od 80 000 studenata polazi Cisco akademije mrežnih tehnologija u 84 zemlje svijeta.

Akademija je namijenjena svim osobama starijim od 16 godina, a posebno srednjoškolcima, studentima i onima koji razmišljaju o promjeni struke. Učenje putem praktičnog rada izvodi se na najmodernijoj mrežnoj komunikacijskoj opremi i osobnim računalima. Okosnicu teorijskog dijela čini multimedijalni nastavni materijal dostupan polaznicima putem Interneta. Nakon završenog programa polaznici mogu pristupiti polaganju međunarodno priznatog certifikata CCNA (Cisco Certified Network Associate).

Prva grupa polaznika osposobljava se u CARNetu, a istovjetan nastavni program planira se izvoditi u još 12 ustanova u Hrvatskoj. Prvi partnerski ugovori potpisani su s Tehničkim Veleučilištem u Zagrebu i Veleučilištem u Splitu.

 

 


© 2001 Hrvatska akademska i istraživačka mreža - CARNet
Sva prava pridržava.

Stranice su prilagođena Internet Exploreru 5.x u veličini 800x600
DiP: CWM 2001