CCERT - Sigurnost računalnih mreľa

Organiziranje, administriranje i promocija vršne '.hr' domene

Jedna od temeljnih odrednica prisustva određene zemlje u Internet svijetu jest njezina vršna domena. Na temelju ovlasti koje je Internet Assigned Number Authority (IANA) dodijelila 1991. godine Hrvatskoj akademskoj i istraživačkoj mreži - CARNet kao administratoru vršne "hr" domene, CARNet tu ulogu obavlja već dugi niz godina. U sklopu stalnih nastojanja praćenja trendova u svijetu Interneta, kao i zahtjeva hrvatske Internet zajednice, te nakon provedene javne rasprave prijedloga, Upravno vijeće CARNeta u prosincu 2000. godine usvojilo je novi Pravilnik o organizaciji vršne "hr" Internet domene i načelima upravljanja vršnom "hr" domenom.

Pravilnik polazi od načela da je 'hr' domena nacionalna domena Republike Hrvatske i temeljni element njezinog nacionalnog bogatstva i suvereniteta, temelj njezine prepoznatljivosti u virtualnom svijetu i polazište za organizaciju i prezentiranje informacija u informacijskom prostoru Hrvatske na Internetu. Spomenuta načela jasno razlikuju nacionalnu domenu i pravila registracije domena unutar nje od tzv. globalnih, općih domena (kao što je npr. '.com' domena), u kojima globalna načela kao što su zakoni i potrebe globalnog tržišta imaju dominantnu ili čak isključivu ulogu.

S druge strane CARNet bezrezervno podržava temeljnu potrebu i pravo svake pravne i fizičke osobe na identitet, prisutnost i opstanak u virtualnom svijetu. Novi Pravilnik stoga uvodi nove mogućnosti za registraciju domena i donosi liberalniji pristup upravljanju hrvatskim domenskim prostorom.

Pravilnikom je definirano postepeno uvođenje šest vrsta poddomena HR domene: domene za virtualni identitet pravnih osoba (HR-P), fizičkih osoba (HR-F), samostalne djelatnosti fizičkih osoba (HR-D), za tržišne i druge dodatne potrebe pravnih i fizičkih osoba (HR-T) te dvije domene važne za RH i njen informacijski prostor (HR-V i HR-I).


Pravilnik promovira i moderan pristup zaštiti intelektualnog vlasništva na Internetu, naglašavajući odgovornost korisnika domena za poštivanje prava drugih te predviđajući uvođenje arbitraže kao efikasnog načina rješavanja sporova vezanih uz Internet domene.

DNS (Domain name service) služba u 2000. godini zabilježila je primjetan porast broja zatraženih imena domena.

 

Godina

Broj aktivnih domena

1991 -

 

1992.

12

1993.

59

1994.

73

1995.

91

1996.

240

1997.

781

1998.

1647

1999.

2994

2000.

5224

 

 


© 2001 Hrvatska akademska i istraživačka mreža - CARNet
Sva prava pridržava.

Stranice su prilagođena Internet Exploreru 5.x u veličini 800x600
DiP: CWM 2001