CIXNacionalni servisi

NTP - Sustav usklađivanja točnog vremena

Početkom 2000. godine CARNet je uspostavio sustav poslužitelja točnog vremena, javnu uslugu koja je dostupna svim građanima Hrvatske prema uputama i pod uvjetima opisanim na web stranicama http://www.carnet.hr/NTP. Sustav poslužitelja točnog vremena omogućava svakom korisniku da računalu spojenom na CARNet, odnosno na Internet, automatski podešava točno vrijeme internog sata. Pritom je točnost sustava veća od jedne desetinke sekunde.

U mrežnom računalnom okruženju postoji velika potreba za sinkronizacijom računala i uređaja. Točno i usklađeno vrijeme potrebno je npr. za pravilno funkcioniranje distribuiranih aplikacija, kod analize logova nakon sigurnosnih incidenata, za poslove nadzora i analize rada mreže itd.

CARNet preporučuje svim korisnicima računala u Republici Hrvatskoj koji su spojeni ili se povremeno spajaju na Internet, korištenje sustava poslužitelja točnog vremena za podešavanje vremena na svim svojim računalima bez obzira na njihovu vrstu i namjenu. Usklađeno točno vrijeme smanjuje broj problema koji mogu nastati neusklađenošću vremena na računalima koja komuniciraju putem računalnih mreža.


Ovaj sustav, prvi ovakve vrste kod nas, projektiran je za potrebe cijele Internet zajednice unutar Republike Hrvatske te može poslužiti kao temelj ili kao primjer uvođenja poslužitelja točnog vremena u velike računalno-komunikacijske sustave.

 

 


© 2001 Hrvatska akademska i istraživačka mreža - CARNet
Sva prava pridržava.

Stranice su prilagođena Internet Exploreru 5.x u veličini 800x600
DiP: CWM 2001