CAMTDjeca i Internet

Pilot projekti

CARNet nastoji stvaranjem pozitivnih primjera ubrzati primjenu informacijskih tehnologija u raznim djelatnostima i područjima. Pilot-projektima koje izvodi u suradnji s ustanovama i organizacijama koje nisu nužno samo iz akademske zajednice, nastoje se potaknuti eksperimentalne primjene novih tehnologija s namjerom njihovog svakodnevnog korištenja.


Projektima koje izvodi u suradnji s ustanovama uglavnom iz akademske zajednice, CARNet želi ubrzati primjenu informacijskih tehnologija u raznim djelatnostima što je jedan od temeljnih ciljeva CARNeta. Na taj način povećava se iskorištenje CARNetove mrežne infrastrukture, a korisnicima se nudi veći broj sadržaja u hrvatskom informacijskom prostoru.

Novopokrenuti projekti u 2000. godini:

Neki od uspješnijih projekata u 2000. godini su:

Rak dojke

Početkom 2000. godine pokrenut je projekt Rak dojke u suradnji s Medicinskim fakultetom Sveučilišta u Splitu. Projektom se želi razviti multimedijalni prikaz raka dojke, kako za liječnike tako i za bolesnike, dostupan putem Interneta. U sklopu projekta izrađene su web stranice s informacijama o bolesti i liječenju te odgovorima na često postavljana pitanja. Projekt omogućava bolesnicima da se putem elektroničke pošte uključe u klub oboljelih od raka dojke te da komuniciraju međusobno i sa specijalistima čije savjete trebaju (onkolog, ginekolog, psihijatar, psiholog).

Zaštita, digitalizacija i popularizacija baštine Silvija Strahimira Kranjčevića

Cilj projekta je zaštita rukopisne ostavštine S. S. Kranjčevića s obzirom na njeno neadekvatno trenutno stanje, sprečavanje daljnjeg oštećivanja vrijednih dokumenata i povećanje njihove sigurnosti. Ciljevi projekta ostvaruju se digitalizacijom svih dokumenata čime se štite izvornici. Osim zaštite, digitalizacija omogućuje dostupnost ostavštine na suvremenim medijima te katalogizaciju.

Predavanja, vježbe i zadaci iz matematike - Matematika 1

Matematika 1 projekt je Fakulteta elektrotehnike, strojarstva i brodogradnje Sveučilišta u Splitu. Cilj projekta je izrada web stranica s materijalima za nastavu Matematike 1 (predavanja, primjeri, vježbe, interaktivni testovi) dostupnih putem Interneta, uz poboljšavanje i olakšavanje usvajanja opsežnog gradiva iz Matematike1. Danas se materijali prikazani projektom uspješno koriste u nastavi matematike na FESB-u. Dobri rezultati projekta pridonijeli su pokretanju projekta Matematika 2 i Matematika u sklopu i-projekta Ministarstva znanosti i tehnologije.

Višnjan ObservatoryDatabase 2 - VOID2

Višnjan Observatory Image Database 2 projekt je Zvjezdarnice Višnjan koja kreira bazu podataka svih do sada otkrivenih asteroida, dostupnu putem Interneta, te konstrukciju pripadnog web servisa kojim bi bio omogućen pristup toj bazi. Osim općih podataka o asteroidima (orbitalni elementi, fizikalne karakteristike, opis otkrića te imenovanja), baza VOID 2 sadržava i bazu individualnih astrometrijskih te fotometrijskih mjerenja pojedinih asteroida, kao i bazu slika snimljenih teleskopom i CCD kamerom Zvjezdarnice Višnjan.

Liturgija na znakovnom jeziku

Internet se pokazao kao odlično sredstvo u obrazovanju osoba oštećenog sluha te je stoga, u suradnji sa Filozofskim fakultetom Družbe Isusove, pokrenut projekt "Liturgija na znakovnom jeziku". Ovaj projekt promovira alternativni pristup gluhim osobama, odnosno kulturu gluhih, bilingvalno školovanje, profesionalne službe tumača i lingvistička istraživanja hrvatskog znakovnog jezika na više od 300 stranica teksta. Animirani 'on-line' rječnik s više od 500 pojmova na znakovnom jeziku jedan je od najvećih na svijetu i trenutno jedini koji koristi najnapredniju tehnologiju - videoklipove u avi formatu s mpeg4 kompresijom koja omogućava izradu vrlo malih datoteka (16-50 kb).

Projekt je 2000. godine uspješno predstavljen na finalu međunarodnog natječaja 'The Stockholm Challenge Award' - Nobelove nagrade na području informatičkih tehnologija u kategoriji "Ravnopravni pristup" (Equal Access). Iako su organizatori favorizirali hrvatski projekt istaknuvši ga na svojoj Internet stranici, međunarodni je žiri ove godine glavne nagrade dodijelio projektima čiji budžeti prelaze i šest znamenki u američkim dolarima. Za usporedbu, hrvatski finalist bio je jedini studentski projekt, jedini projekt koji je u cijelosti izrađen volonterski i jedan od rijetkih kojeg nisu vodili IT stručnjaci.

U prošloj kalendarskoj godini uspješno je nastavljeno s realizacijom prije pokrenutih projekata uspostavljanja računalnih centara i to "Centar za on-line baze" i "Programski paket Mathematica".

 

 


© 2001 Hrvatska akademska i istraživačka mreža - CARNet
Sva prava pridržava.

Stranice su prilagođena Internet Exploreru 5.x u veličini 800x600
DiP: CWM 2001