NTPCisco akademija mreľnih tehnologija

Nacionalni informacijski servisi

CARNet sustavno djeluje u području katalogizacije i pretraživanja hrvatskog Web prostora putem višegodišnje podrške projektima WWW.HR, katalogu s mogućnošću pretraživanja te CROSS-u, tražilici".hr" vršne Internet domene, a od nedavna radi i na njihovom međusobnom povezivanju. Uz primjenu distribuiranog indeksiranja te prepoznavanje i korištenje metapodataka, očekuje se nastavak i poboljšanje kvalitete pretraživanja. U tu svrhu objavljena je preporuka u obliku dokumenta CDA0027 "Kako poboljšati pretraživost hrvatskog World Wide Web prostora uporabom metapodataka".


S tehničke strane, prvi koraci poboljšanja pretraživosti hrvatskog Web prostora obuhvaćeni ovom preporukom relativno su jednostavni i brzo primjenjivi, a njeno prihvaćanje i stvarna izvedba u široj Web zajednici ključni su za opći napredak.

WWW.HR

Servis www.hr obuhvaća početnu stranicu Hrvatske i katalog www poslužitelja. Premda je eksperimentalno postavljen u jesen 1993. godine, WWW.HR je 12. veljače 1994. godine službeno prijavljen na CERN-ov katalog kao početna stranica Republike Hrvatske.

U 2000. godini izrađeno je "Izdanje 2000" s novim grafičkim rješenjem osjetljive karte RH, s podjelom na županije i jasno istaknutim sjedištima županija te grafičkim elementom kao oznakom ostalih gradova u županiji, kao i otoka. Izrađen je novi dizajn kataloga, usklađen s naslovnom stranicom, te cijeli niz tehničkih poboljšanja s ciljem jednostavnijeg korištenja. Sadržajno su uvedena brojna proširenja, uključujući sadržaje o kulturi, gospodarstvu i sportu.

Broja linkova u katalogu porastao je s 3000 u siječnju na 5000 u prosincu. Na stranici http://www.hr/wwwhr/addurl.hr.html kontinuirano se primaju prijave novih URL adresa koje automatski ulaze u katalog.

Kao jedan od najsveubuhvatnijih i najtemeljitijih hrvatskih web kataloga, WWW.HR prezentiran je na Danima otvorenih računarskih sustava DORS 2000 u Zagrebu, kao i na dvjema međunarodnim konferencijama: CARNet Users Conference, CUC 2000. u Zagrebu i Viable Telecommunications, VITEL 2000. u Ljubljani, Slovenija.

CROSS

Tijekom godine osuvremenjeni su i povećani diskovni kapaciteti računala cross.carnet.hr, a krajem godine pušteno je u pogon i dodatno, drugo računalo u CROSS sustavu. Pravi učinci ove akcije očekuju se u 2001. godini. CROSS-ov interni sustav dopunjen je podrškom za HTML 4.01 i XHTML 1.0.

 

 


© 2001 Hrvatska akademska i istraživačka mreža - CARNet
Sva prava pridržava.

Stranice su prilagođena Internet Exploreru 5.x u veličini 800x600
DiP: CWM 2001