Uvodna riječ

Ove godine slavimo desetu obljetnicu CARNeta. Pokazatelj je to koliko treba uložiti u pojedini segment društva da bi on imao sagrađenu samo osnovnu infrastrukturu: vezu među entitetima sustava i prema svijetu.

CARNet je dobio nužne resurse da izmami dugo priželjkivani uzdah olakšanja kod korisnika. Podizanje brzina pristupa mreži na razinu veću od aktualnih potreba korisnika osigurao je prostor za nove uporabe i razinu aktivnosti te djelovao poticajno na oboje.

Edukacija, kao jedini učinkoviti način promjene pristupa i usvajanja novih znanja i vještina, jedna je od osnovih djelatnosti CARNeta. Organizacijom svih postojećih tečajeva i obrazovnih sustava u edukativni centar želimo postići ujednačavanje razine kvalitete. Nove metode učenja, s naglaskom na samoučenje i praktične grupne treninge te prilagođenost materijala raznim stupnjevima znanja i potreba korisnika, glavne su odlike toga centra.

S ostalim segmentima društva CARNet komunicira ponajprije primjerima koji pokazuju konkretnu uporabu, korist i nuspojave u pojedinom području. CARNet pokreće nove pilot projekte, ako je unaprijed osiguran nastavak projekta u stvarnoj primjeni te podrška nadležnih za tu djelatnost.

CARNet je spreman svojim znanjem i iskustvom sudjelovati na projektiranju novih državnih sustava. Glavna prepreka potpune iskorištenosti CARNetovih potencijala je pomanjkanje plana i najave ijednog takvog 'pokreta' u zemlji, za koji bismo već danas mogli pripremati nove ljude.

Promocija rezultata, prikupljanje i diseminacija znanja, područja su kroz koja CARNet treba tražiti put u javnost. Organizirana fleksibilnost, suradljivost i transparentnost osnovne su odlike CARNeta koje treba njegovati, a multidisciplinarni tim i stalno usavršavanje u svim područjima nužan su preduvjet održavanja istih.

Deset godina rada bit će iduće godine iza nas. Hoćemo li, ako sve navedeno postignemo, biti zadovoljni sobom? Odgovor u CARNetovom duhu je - nikada!

Jasenka Gojšić

Ravnateljica CARNeta

 

 


© 2001 Hrvatska akademska i istraživačka mreža - CARNet
Sva prava pridržava.

Stranice su prilagođena Internet Exploreru 5.x u veličini 800x600
DiP: CWM 2001