ZNAČAJNA DOGAĐANJA U 1998. I 1999.

Hrvatska akademska i istraživačka mreža - CARNet od svog je osnutka davala potporu organizaciji različitih skupova u akademskoj zajednici, ali i skupovima i događanjima od posebnog značenja za Republiku Hrvatsku.

Broj događanja na kojima je CARNet sudjelovao u prošloj godini povećao se u usporedbi s prethodnim godinama. Tako je u 1998. godini CARNet sudjelovao na 26 događanja, dok je u 1999. godini pružio potporu ili samostalno organizirao čak 39 događanja.

Nekoliko je događaja u 1998. i 1999. godini bilo od iznimne važnosti za cijelu Republiku Hrvatsku i njezin međunarodni ugled:

Predstavljanja CARNeta

Osim tradicionalnog predstavljanja CARNeta kao mreže i ustanove učenicima i budućim studentima na smotrama Sveučilišta u Zagrebu i Splitu, nastupa na Sajmu informatike i računalne opreme INFO'98 i '99 na Zagrebačkom velesajmu te prezentacija specifičnih područja djelatnosti na stručnom skupu MIPRO u Opatiji, CARNet je sudjelovao i na Danima Interneta u Rijeci, Studentskom glasu u Hvaru, Adriaforumu u Splitu, pripremio i održao Internet-radionicu u sklopu seminara Arhivi, knjižnice i muzeji u Poreču, te na 25. salonu mladih u 1998. dodijelio nagradu za tehnički najbolje izvedene web stranice Ivanu Kraljeviću i Andreju Rehaku za stranice tvrtke Atlantic d.o.o.

Treba napomenuti da je u posljednje dvije godine znatno porastao broj događanja koja je CARNet samostalno organizirao. Osim akcije "CARNetjedan" na kojoj je studentima predstavljena cjelokupna aktivnost CARNeta, javnosti su predstavljena i dva CARNetova pilot-projekta: "Referalni centar za VRML tehnologiju" i "Telemedicina u elektrostimulaciji srca", te je organizirana i prva međunarodna konferencija za CARNetove korisnike CARNet Users Conference - CUC '99.

Drugi pastoralni pohod Svetog Oca Ivana Pavla II. Republici Hrvatskoj

Sveti Otac Ivan Pavao II. po drugi je put posjetio Republiku Hrvatsku u listopadu 1998. godine. U brojne aktivnosti vezane uz pripremu i organizaciju njegova dolaska bio je uključen i CARNet koji je sudjelovao u izgradnji i održavanju tehničke računalne infrastrukture i informacijskih sustava. Osim uspostave press-centara u Zagrebu, Splitu i Mariji Bistrici i njihova povezivanja u jedinstveni računalno-komunikacijski sustav spojen na CARNetovu mrežu, te postavljanja informativnih kioska u zagrebačkoj Zračnoj luci i na Glavnom željezničkom kolodvoru u Zagrebu, CARNet je koordinirao izradu informativnih službenih web stranica i web stranica namijenjenih novinarima koji su pratili taj događaj.

Sastanak na vrhu predsjednika vlada i ministara vanjskih poslova zemalja članica Srednjoeuropske inicijative i Gospodarski forum

Tijekom sastanka na vrhu predsjednika vlada i ministara vanjskih poslova država članica Srednjoeuropske inicijative (SEI) te Gospodarskog foruma Srednjoeuropske inicijative, održanih u studenom 1998. u Zagrebu, za potrebe tih zbivanja CARNet je postavio jedinstveni računalno-komunikacijski sustav povezan u CARNetovu mrežu. Osim uspostave press-centara u hotelu Sheraton i na Zagrebačkom velesajmu, te informatizacije izložbenog prostora i ureda zemalja članica SEI, posebno valja istaknuti prijenos sastanka na vrhu iz hotela Sheraton na Zagrebački velesajam putem sustava videokonferencije temeljene na ATM tehnologiji CARNetove brze jezgre. Prijenos je bilo moguće pratiti i putem Interneta.

Svjetski festival animiranih filmova ANIMAFEST '98

Suradnja između Animafesta i CARNeta traje još od 1994. god. Osim potpunog predstavljanja festivala na Internetu, prijenosa i arhiva filmova, 1998. godine bilo je moguće i izravno pratiti ozračje koje je vladalo u Koncertnoj dvorani "Vatroslav Lisinski", kao i ponovno glasovati za omiljeni film putem Interneta. Tako je u sklopu festivala dodijeljena posebna nagrada CARNeta, "Miljenik Interneta", filmu Jana Pinkave "Gerie's Game".

Znanstveni skup "Telemedicina u Hrvatskoj"

Svrha znanstvenog skupa "Telemedicina u Hrvatskoj", održanog u studene 1998. godine, bila je potaknuti zanimanje za telemedicinu među liječnicima i drugim stručnjacima u zdravstvu i pokrenuti razmjenu mišljenja i dosadašnjih iskustava o primjeni telekomunacijske tehnologije u medicini. CARNet je pružio tehničku potporu skupu i omogućio da se putem sustava videokonferencija preko ATM-a skup prenosi na više lokacija. Bilo je to prvi put u Hrvatskoj da se neki znanstveni skup istodobno održava i prenosi sustavom videokonferencija između četiri lokacije (u dvijema dvoranama u Zagrebu, Osijeku i Splitu).

Peta srednjoeuropska olimpijada u informatici

U organizaciji Hrvatskog saveza informatičara u svibnju 1998. godine održana je srednjoeuropska olimpijada u informatici u Zadru. CARNet je pružio tehničku potporu skupu osiguravajući pristup Internetu, a ujedno je i predstavio svoju djelatnost sudionicima skupa.

Ovogodišnja suradnja s Hrvatskim savezom informatičara uključivala je i sudjelovanje na ljetnom kampu informatike, gdje je prvi put uspostavljeno privremeno CARNetovo čvorište na Lastovu.

Dan hrvatske knjige ' 99

U povodu Dana hrvatske knjige koji je obilježen 22. travnja 1999. godine, Nacionalna i sveučilišna knjižnica u Zagrebu organizirala je okrugli stol na temu "Hrvatska knjiga danas: od nakladnika do čitatelja". CARNet je tehnički podupro ovaj skup i pomoću sustava videokonferencija prenosio ga u Osijek, Rijeku i Split. Okruglom stolu prisustvovali su predstavnici Ministarstva kulture, nakladnika, književnika i čitatelja iz četiriju sveučilišnih gradova, a cijeli se skup mogao pratiti i na Internetu.

4. simpozij Hrvatskog društva za medicinsku informatiku

Hrvatsko društvo za medicinsku informatiku svake druge godine održava stručni simpozij kao jedan od oblika svog djelovanja. 4. simpozij, koji je imao međunarodni karakter održao se 8. studenog 1999. u obliku videokonferencije povezujući Zagreb s Osijekom, Rijekom i Splitom, a CARNet je osigurao prijenos videokonferencijom u sva četiri grada.