preskoči na sadržaj
.
Terminologija
Preuzmi RSS
| Objavljeno 15. 12. 2009. 10:20 | RSS

Računalna mreža i Komunikacijski protokol

Računalna mreža je skupina dva ili više međusobno povezanih računala koji dijele zajedničke resurse (podatke, sklopovlje, programe,...). Termin "Računalna mreža" u širem smislu podrazumijeva i ostale uređaje kao što su prospojnik (engl. switch) ili usmjernik (engl. router). Ti uređaji služe da bi povezali korisnike iste mreže (npr. lokalna računalna mreža fakulteta) ili korisnike različitih mreža (npr. mreže dvaju fakulteta ili mrežu CARNeta i nekog drugog pružatelja usluga).

Uređaji u mreži komuniciraju koristeći komunikacijske protokole o čemu će biti riječi u narednim tekstovima. Osnovna svrha računalnih mreža je pružanje usluga korisnicima, bilo na njihovoj lokalnoj mreži ili internetu.

Komunikacijski protokol je skup pravila za razmjenu informacija između dva uređaja na mreži. koji uključuje sintaksu informacije, semantiku informacije te pravila za razmjenu informacije.
Komunikacijski protokol možemo usporediti s komunikacijom dva sugovornika. Da bi uspješno razgovarali tj. razumjeli se moraju koristiti isti jezik. Jezik koji koriste se sastoji od znakova jezika (sintaksa jezika) i značenja tih znakova (semantika jezika). Također postoje pravila komunikacije tj. kada tko smije pričati i tko priča, a tko sluša (pravila za razmjenu informacije).

Slično je i u komunikaciji dva uređaja u računalnoj mreži, da bi mogli komunicirati moraju koristiti isti protokol ("pričati istim jezikom"). U računalnim mrežama je za uspješno korištenje usluga mreže najčešće potrebno koristiti više protokola koji rade "zajedno". Takav skup komunikacijskih protokola koji omogućavaju komunikaciju između dva uređaja mreže naziva se komunikacijska arhitektura.


 
preskoči na navigaciju