preskoči na sadržaj
.
Terminologija
Preuzmi RSS
| Objavljeno 11. 3. 2010. 15:29 | RSS

Mrežna oprema

Mrežnu opremu koja se koristi u računalnim mrežama možemo podijeliti na pasivnu i aktivnu mrežnu opremu. Pasivna oprema je sustav vodova (optički i bakreni kabeli) koji služi za povezivanje aktivne mrežne opreme, konektori, priključni paneli, dok pod aktivnom opremom podrazumijevamo sve elektroničke uređaje koji prihvaćaju i distribuiraju promet unutar računalnih mreža tj. imaju memoriju i procesor.

U aktivnu mrežnu opremu spadaju mrežna kartica (engl. network interface card), prospojnik (engl. switch), usmjernik (engl. router) i bežična pristupna točka (engl. wireless access point).

Mrežna kartica je uređaj kojim se računalo spaja na mrežu. Radi na razini pristupa mreži, dakle fizičkoj razini i razini podatkovne veze OSI referentnog modela. Najčešće se ugrađuje u PCI utore (Peripheral Component Interconnect) ili PCMCIA (Personal Computer Memory Card International Association) utore koji su najčešće korišteni na prijenosnim računalima. Svaka mrežna kartica ima svoju jedinstvenu MAC adresu. O MAC adresi bit će više riječi u narednim tekstovima. Kartica ima priključak za UTP konektor mrežnog kabela.

Prospojnik predstavlja uređaj koji radi na razini podatkovne veze OSI referentnog modela. Služi za spajanje više računala na mrežu. Njegova osnovna funkcija je prospajati okvire nekog računala koje je spojeno na jedan priključak samo na onaj priključak gdje se nalazi odredište okvira tj. računalo kojem je namijenjen taj podatak. Ovakvo filtriranje prometa prospojnik radi po MAC adresi odredišta iz zaglavlja okvira. Prospojnik se najčešće spaja na usmjernik koji onda omogućuje svim računalima na mreži pristup internetu.

Usmjernik je uređaj koji radi na mrežnoj razini OSI referentnog modela. Osnovne funkcije usmjernika su:

  • prosljeđivanje paketa iz jedne u drugu mrežu (engl. forwarding)
  • određivanje najboljih puteva paketa kroz mrežu (engl. routing).

Kada usmjernik na jednom od svojih sučelja primi paket, na temelju odredišne IP adrese upisane u zaglavlje paketa i tablice usmjeravanja donosi odluku na koje će sučelje proslijediti paket. O IP adresi bit će više riječi u narednim tekstovima. Paralelno s procesom prosljeđivanja paketa usmjernik izračunava smjerove prijenosa paketa pomoću algoritama usmjeravanja, odnosno koristeći usmjerivačke protokole.

Bežična pristupna točka je uređaj koji omogućuje bežično povezivanje uređaja na mrežu. Najčešće se spaja na prospojnik. Kada se koristi bežična pristupna točka vrlo je važno pripaziti na sigurnost prijenosa podataka tj. zaštiti mrežu od neovlaštenog pristupa koristeći neku od metoda enkripcije podataka. Preporučuje se ne koristiti WEP.


 
preskoči na navigaciju