preskoči na sadržaj
.
Terminologija
Preuzmi RSS
| Objavljeno 13. 5. 2011. 13:41 | RSS

Pojmovi iz područja multimedije

I ovoga puta nastavljamo s objavljivanjem stručnih termina s kojima se korisnici naših usluga često susreću. Ovoga puta predstavljamo vam objašnjenje nekoliko stručnih pojmova vezanih uz multimedijalne elemente.

DHTML - Dynamic HTML je standard koji funkcionira kroz kombinaciju HTML-a, Javascripta, CSS-a i DOM-a. DHTML omogućuje veću interaktivnost web stranica jer se one mogu animirati, kretati i reagirati na korisnikove upite, a da se ne moraju koristiti spore tehnologije poput Jave.

DOM - Document Object Model - model koji omogućuje npr. Javascriptu da pristupa individualnim dijelovima dokumenta i nad njima vrši neke operacije. DOM se između ostalog koristi i u DHTML-u i omogućuje dinamičnost i interaktivnost web stranica.

DOS - (Disk Operating System) jednostavan operativni sustav koji je razvio Microsoft, dozvoljavajući protezanje na druge programe.

Domena - Domena je jedinstveno ime koje identificira određenu web stranicu. Domena se sastoji uvijek od 2 ili više dijelova, razdvojenih točkama. Kao npr. "carnet.hr" ili "amazon.co.uk". Domena je adresa web stranice, tj. ono što će korisnik upisati u svoj pretraživač da bi mu se otvorila web stranica. Gledano s 'tehničke' strane, domena je zapravo pseudonim koji zamjenjuje brojčani internet protokol (tj. IP adresu, naprimjer 123.34.567.186) koji je namjenjen komunikaciji između računala, s tekstualnim nazivom koji je namjenjen ljudima. Svaka IP adresa, kao i domena, mora biti jednistvena.

DPI - Dots per Inch, točaka po palcu, način opisivanja razlučivosti slike za potrebe skeniranja ili ispisivanja.

DVD - (Digital Video Disk) Digitalni videodisk, vrsta kompaktnog diska za pohranu digitalnih podataka. Podaci se čitaju crvenom lasersko zrakom za razliku od standardnog CD-a gdje se čitaju infracrvenom.

Emoticons - su postranični znakovi koji se koriste u elektroničkoj pošti u vezi pokazivanja vlastitih emocija. Na primjer:

:-) osmijeh
:-( tuga, tužan
;-) namigivanje
:-P plaženje jezika itd.


 
preskoči na navigaciju