preskoči na sadržaj
.
Terminologija
Preuzmi RSS
| Objavljeno 15. 5. 2013. 10:42 | RSS

Rječnik pojmova iz područja e-obrazovanja

I ovoga puta nastavljamo s objavljivanjem stručnih termina s kojima se korisnici CARNetovih usluga često susreću. Nudimo vam objašnjenja nekoliko stručnih pojmova vezanih uz e-obrazovanje i odabir adekvatnih alata.

Asinkrona komunikacija - način komunikacije u kojem dva korisnika ne mogu istodobno komunicirati, već u komunikaciji postoji neki vremenski odmak. Primjeri takve komunikacije su elektronička pošta i diskusijske grupe.

Ciljevi učenja - jasno određene točke / pojmovi koje definira autor materijala, a svladavanje kojih se želi postići prolaskom kroz određeni skup materijala.

Dijeljenje aplikacija - sposobnost sinkronih programskih alata da programsku aplikaciju s jednog računala stave na raspolaganje za istodoban rad korisnicima s drugih računala.

Diskusijska grupa - oblik javne komunikacije gdje svaki korisnik može javno izreći svoje mišljenje koje zatim svi drugi korisnici mogu vidjeti.

Linearni sustav učenja - sustav kod kojeg student mora prolaziti kroz materijal jednim, unaprijed točno određenim redoslijedom bez mogućnosti preskakanja pojedinih dijelova ili vraćanja na neke cjeline. Slično kao kod klasičnih knjiga.

Nelinearni sustav učenja - sustav kod kojeg student može sam odabirati redoslijed kojim želi svladavati gradivo. Odabir se može raditi nakon svake obrađene cjeline.

Praćenje verzija - mogućnost pohrane svake pojedine verzije materijala na sustav. Sustav sam prikazuje posljednju aktivnu verziju, ali i pamti sve stare u slučaju da je neku od njih potrebno vratiti.

Samostalna aplikacija - softver koji se može izvršavati bez izravnog spajanja na alata za e-obrazovanje, a u mogućnosti je izraditi nešto što taj alat može koristiti.

Tekstualno sučelje - sučelje koje ne sadrži nikakve slike, već su sve slike zamijenjene svojim opisima. Osobito je važno korisnicima koji imaju vrlo sporu vezu sa Internetom i slijepim i slabovidnim osobama kojima odgovarajući softver čita tekst sa zaslona.

Učenje na daljinu - Proces učenja u kojem nastavnik i student(i) nisu u istom fizičkom prostoru. Ne moraju se koristiti računala kao pomoćno sredstvo, već mogu koristiti i satelitske videoveze ili neki drugi način sinkrone dvosmjerne komunikacije, ali i videokazete ili neki drugi način asinkrone komunikacije.

Višestruko ispunjavanje testa - mogućnost da se isti test ispunjava i nakon što se ispunio jednom. Sustav može, ali i ne mora pamtiti sve rezultate ispunjavanja testa.


 
preskoči na navigaciju