preskoči na sadržaj
.
Terminologija
Preuzmi RSS
| Objavljeno 14. 1. 2014. 13:42 | RSS

Rječnik najčešćih pojmova

Ovog smo vam puta pripremili nekoliko često korištenih kratica koje susrećemo u radu i svakodnevnom životu a nismo uvijek sigurni u njihovo točno značenje. Riječ je o pojmovima sakrivenim iza slova G i H.

GIF - skraćenica od graphics interchange format, bit-mapirani grafički datotečni format. GIF može imati najviše 256 boja. Godine 1987. pod originalnim imenom 87a predstavila ga je tvrtka CompuServe kao nadomjestak ranijem formatu nazvanom RLE, koji se također koristi za download slika, samo je bio u crno-bijeloj verziji

Geek - pojam iz engleskog jezika (u žargonu: "štreber", "čudak"), koji ima širok raspon raznih značenja: od znanstvenog, informatičkog, eksperta ili entuzijasta, do općenito pogrdnog "antipatičnog osobenjaka koji je po općem sudu svoje okoline pretjerano intelektualan"

Green Net - međunarodna računalna mreža koja okuplja pojedince i organizacije koje se bave zaštitom okoliša.

Homepage - ovaj pojam ima nekoliko znacenja: originalno označava web stranicu koju Internet poslužitelj pokaže prvu nakon startanja. Raširenije značenje odnosi se na glavnu web stranicu (naslovnicu) organizacije, poduzeća, osobe ili jednostavno glavnu stranicu u jednoj kolekciji web stranica.

Host - bilo koji uređaj povezan u računalnu mrežu (najčešće Internet) a koji može korištenjem standardnih protokola ostvariti komunikaciju s drugim sličnim uređajima (hostovima). Host je izraz iz engleskog jezika koji ima brojna značenja, ali u kontekstu uređaja spojenog na računalnu mrežu još nema odgovarajući prijevod, pa se koristi izvorni oblik izraza.

HTML - kratica za HyperText Markup Language, prezentacijski jezik za izradu web stranica. Hipertekst dokument stvara se pomoću HTML jezika. HTML jezikom oblikuje se sadržaj i stvaraju se hiperveze hipertext dokumenta. HTML je jednostavan za uporabu i lako se uči, što je jedan od razloga njegove opće prihvaćenosti i popularnosti. Svoju raširenost zahvaljuje jednostavnosti i tome što je od početka bio zamišljen kao besplatan i tako dostupan svima.

Hipertekst - tekstualna struktura koja se sastoji od međusobno povezanih jedinica informacije (eng. node) prikazana na nekom elektroničkom uređaju. Za razliku od jednostavnog tradicionalnog teksta, hipertekst nema jedinstven redoslijed čitanja, nego ga čitatelj dinamički određuje, tj. određuje ga tijekom čitanja


 
preskoči na navigaciju