preskoči na sadržaj
.
Terminologija
Preuzmi RSS
| Objavljeno 17. 3. 2014. 10:29 | RSS

Rječnik najčešćih pojmova

Raspon stručnih i tehničkih termina od slova I do slova J ono je što vam nudimo ovoga puta.

ISDN - Integrated Services Digital Network – tehnologija koja omogućava prijenos više podataka preko telefonskih vodova. ISDN ne koristi analognu liniju pa je znatno brži od najbrže dial-up veze.

ISP - Internet Service Provider – davatelj usluga na Internetu, opskrbljivač uslugama na Internetu, davatelj međumrežnih usluga. Tvrtka koja drugim tvrtkama ili pojedincima omogućuje tj. prodaje pristup ili trajniji ostanak na Internetu.

Java - objektno orijentirani programski jezik koji su razvili James Gosling, Patrick Naughton i drugi inženjeri u tvrtki Sun Microsystems. Velika prednost u odnosu na većinu dotadašnjih programskih jezika je to što se programi pisani u Javi mogu izvoditi bez preinaka na svim operativnim sustavima za koje postoji JVM (Java Virtual Machine), dok je klasične programe pisane primjerice u C-u potrebno prilagođavati platformi na kojoj se izvode.

JavaScript - skriptni programski jezik koji se izvršava u web pregledniku na strani korisnika. Napravljen je da bude sličan Javi, zbog lakšega korištenja, ali nije objektno orijentiran kao Java, već se temelji na prototipu i tu prestaje svaka povezanost s programskim jezikom Java.

JPEG - skraćenica od Joint Photographic Experts Group. Kompresija je tolika da .jpg datoteke dolaze na 5% od normalne veličine. Ovaj format podržava milijune boja i najvise se koristi kao format za fotografije.

 


 
preskoči na navigaciju