preskoči na sadržaj
.
Terminologija
Preuzmi RSS
| Objavljeno 15. 7. 2014. 09:03 | RSS

Rječnik najčešćih pojmova

Nastavljamo s objašnjenjima stručnih pojmova s kojima se često susrećemo. Ovoga puta predstavljamo pojmove sakrivene iza slova N i O.

Nagware -  vrsta sharewarea koje podsjeća ili zanovijeta (eng. nag) korisniku da se registrira ili da plati naknadu. Obično to čini iskočnom porukom kad suradnik pokrene program ili usred uporabe aplikacije. Neke vrste nagwarea zadrže poruku neko vrijeme na zaslonu, prisiljavajući korisnika čekati da bi mogao nastaviti rabiti program.

Napajanje - hardverski dio koji računalu osigurava napon i struju. Napajanje osigurava da svaki dio računala dobije određenu količinu energije koja mu je potrebna, s obzirom da svi dijelovi računala ne troše istu količinu električne energije.

Naredba - u računalnoj znanosti najmanji skup radnje koji se odvija na računalnom sistemu, i u nekom programskom jeziku.

NFO - troslovni datotečni nastavak koji predstavlja tekstualne datoteke koje koriste ASCII ili prošireni ASCII, a daju informacije o ostalim pripadajućim datotekama. Osim teksta često sadržavaju i takozvani ASCII art.

Obrada podataka - obuhvaća ne samo brojčana izračunavanja već i postupke kao što su klasifikacija podataka ili njihovo premještanje s jednog mjesta na drugo općenito se pretpostavlja da takve operacije obavlja neka vrsta stroja, bez obzira na to što neki postupci mogu biti obavljeni ručno.

OLAP - vrsta obrade podataka koja daje brzi odgovor na višedimenzijske upite. OLAP je dio šire kategorije poslovnog izvješćivanja, koje također obuhvaća relacijsko izvješćivanje i rudarenje podataka.

Open Compute Project (Otvoreni računalni projekt) - ime za projekt koji je započela tvrtka Facebook za stvaranje energetski efikasnije računalne arhitekture za računalne centre i poslužitelje.


 
preskoči na navigaciju