preskoči na sadržaj
.
Terminologija
Preuzmi RSS
| Objavljeno 15. 9. 2014. 12:50 | RSS

Rječnik najčešćih pojmova

Ovoga vam puta predstavljamo i objašnjavamo stručne računalne termine koji počinju slovom P.

PCI -  kratica od eng. termina Peripheral Component Interconnect, što je ime računalne sabirnice koja je zamijenila ISA odnosno EISA sabirnicu u PC računalima.

PGP - skraćenica od eng. složenice Pretty Good Privacy, slobodno prevedeno prilično dobra privatnost, ime je za kriptografski računalni program koji omogućava korisnicima da izmjenjuju šifrirane datoteke i poruke uz dodatnu garanciju autentičnosti izvora poruke.

Platformska neovisnost - pojam u informatici (npr. format datoteke) koji ne ovisi o platformi (npr. operacijskom sustavu) na kojoj se koristi. Ovaj izraz ne smije se zamjeniti s izrazom cross-platform koji se, za razliku od ovoga, ne odnosi na sve operacijske sustave. Najjednostavniji primjer platform-independent formata datoteke je tekstualna (.TXT) datoteka kodirana ASCII formatom.

PowerPC -  RISC arhitektura koju su stvorile američke tvrtke Apple, IBM i Motorola (AIM) 1991. godine. Prva izvedba arhitekture je mikroprocesor PowerPC 601, izašao na tržište 1992. godine.

Programsko inženjerstvo - primjena računarstva, upravljanja projektom i drugih tehnika u svrhu stvaranja programskih aplikacija. Iako začeto kao matematička disciplina, programsko inženjerstvo sad posjeduje značajke inženjerske discipline. Međutim, baš poput ostalih inženjerskih disciplina, postoji širok spektar praksi.

Prva generacija računala - obuhvaća računala koja su se pojavila u vremenu izmedu 1946. i 1958. godine. Koristila su elektronske cijevi kao temeljnu jedinicu izrade računala. Osnova za ulaz podataka bila je bušena kartica.


 
preskoči na navigaciju