preskoči na sadržaj
.
Terminologija
Preuzmi RSS
| Objavljeno 21. 11. 2014. 11:31 | RSS

Rječnik najčešćih pojmova

Za posljednji newsletter u ovoj godini odabrali smo stručne računalne termine koji počinju slovima Q i R.

Question answering (QA) - u prijevodu „odgovaranje na pitanja“, jedan od načina pretraživanja informacija koji pronalazi odgovore na pitanja postavljena govornim jezikom.

QuickTime - proširivi vlasnički multimedijski okvir kojeg je razvila američka tvrtka Apple Computer. Quicktime je sposoban rukovati sa raznim digitalnim video formatima, slike, zvuk, panoramske slike i interaktivne medije.

Računalna mreža - skupina dva ili više međusobno povezanih računala koji dijele neke resurse (podatke, sklopovlje, programe...). Računala se smatraju povezanima ako mogu razmjenjivati informacije. Računalna mreža u širem smislu sadrži i ostale čvorove kao što su prospojnik ili usmjernik. Čvorovi računalne mreže u međusobnoj komunikaciji koriste komunikacijske protokole.

RARP (engl. Reverse Address Resolution Protocol) - mrežni protokol kojim je moguće iz poznate fizičke MAC adrese saznati IP adresu, što je obrnuto od uloge ARP-a. Najčešća primjena RARP-a je kod sustava bez diska koji prilikom pokretanja ne znaju vlastitu IP adresu pa je dobivaju pomoću RARP upita.

Računalni program - skup uputa računalu što treba učiniti i kako to izvesti. Postoje razne vrste programa ovisno o zadatku koji želimo da program izvrši. Tako postoje tekstprocesori za pisanje teksta, proračunske tablice za izradu tablica, baze podataka i dr.

Rudarenje podataka ili podatkovno rudarenje (eng. Data mining) - sortiranje, organiziranje ili grupiranje velikog broja podataka i izvlačenje relevantnih informacija.

 


 
preskoči na navigaciju