preskoči na sadržaj
.
| Zadnja izmjena 15. 12. 2008. u 13:38 sati |

Društveni softver

Pojam društvenog softvera (eng. social software) veže se uz različite alate od mailing lista i internetskog foruma do alata kao što su wiki i blog. Neki pak smatraju da društveni softver ne treba vezati uz pojedini alat već uz različite vidove komunikacije putem računala, rezultat koje je formiranje zajednice (društva).

Iako vrlo popularan tek posljednjih nekoliko godina, ideje o društvenom softveru javljaju se već sredinom prošlog stoljeća. Te su ideje povezane s «Memexom» idejom Vannevara Busha iz 1945. godine i terminima Augmentation, Groupware i CSCW koji se javljaju kasnije. Više o povijesnim korijenima ideje o društvenom softveru, ali i predviđanja o budućem razvoju možete pronaći na stranici http://www.lifewithalacrity.com/2004/10/tracing_the_evo.html.

Karakteristike društvenog softvera

U magazinu Darwin, futurist Stowe Boyd napominje da društveni softver nudi jednu ili više (ne nužno sve) od navedenih funkcionalnosti:

  • podršku komunikaciji među ljudima ili grupama
  • podršku davanju povratnih informacija
  • podršku stvaranju društvenih mreža (Boyd, 2003).

Alati društvenog softvera

Alati koji se koriste u aplikacijama društvenog softvera uključuju komunikacijske alate i alate za kolaboraciju. Alati za komunikaciju služe za snimanje, spremanje i prezentaciju komunikacije koja može biti u pisanom, audio i video formatu, dok su alati za kolaboraciju usmjereni na uspostavljanje i održavanje veza među korisnicima, olakšavajući komunikaciju i razgovor. Alati se međusobno razlikuju po tome što neki od njih podržavaju asinkronu (Internetski forum, wiki, blog….), a drugi sinkronu (telefon, mrežni telefon, video chat, videokonferencije) komunikaciju i kolaboraciju. Više o alatima za komunikaciju saznajte na web stranicama Referalnog centra za metodiku i komunikaciju u e-obrazovanju.

Primjeri alata društvenog softvera:
Instant Messaging
Internet Relay Chat
Internetski forum
Blog ili Weblog
Wiki
Social network services
Social bookmarking
Collaborative real-time editing
RSS (Really Simple Syndication or Rich Site Summary)

Reference

Boyd, S.: Are You Ready for Social Software?. Darwin Magazine, May 2003. http://www.darwinmag.com/read/050103/social.html.
Social software. Wikipedia. http://en.wikipedia.org/wiki/Social_software.
Allen, C: Tracing the Evolution of Social Software. Life With Alacrity http://www.lifewithalacrity.com/2004/10/tracing_the_evo.html.


 
podrska@raspored-sati.hr jpetric@raspored-sati.hr petra.bradara@raspored-sati.hr webmaster@raspored-sati.hr pbenko@raspored-sati.hr gmarks@raspored-sati.hr admin@donja-dubrava.hr filip.lesic@donja-dubrava.hr jkovicic@donja-dubrava.hr racunovodstvo@donja-dubrava.hr benkovic@donja-dubrava.hr anamarija.peric@donja-dubrava.hr markovic@donja-dubrava.hr hrvoje@donja-dubrava.hr marijana@marijana-tkalec1.from.hr marijana.tkalec@marijana-tkalec1.from.hr mt@marijana-tkalec1.from.hr info@shire.zemris.fer.hr admin@shire.zemris.fer.hr info@laold.internetsegura.pt admin@laold.internetsegura.pt http://marijana-tkalec1.from.hr http://web.marijana-tkalec1.from.hr http://www.marijana-tkalec1.from.hr http://shire.zemris.fer.hr http://laold.internetsegura.pt
preskoči na navigaciju