preskoči na sadržaj
.
E-portfolio
| Zadnja izmjena 14. 4. 2010. u 13:40 sati |

E-portfolio

Autor: Vlatka Zahirović

Uvod

U današnje doba sveopćeg korištenja Interneta u potrazi za podacima, nerijetko je slučaj da poslodavci pri zapošljavanju “proguglaju” ime nekog od kandidata za novo radno mjesto. Pronađeni podaci mogu utjecati na poslodavca hoće li ili neće zaposliti nekog kandidata. Iz tog razloga bi bilo dobro da pronađeni podaci budu oni koji pokazuju obrazovanje, napredak i postignuća pojedinog kandidata. Rješenje tog problema nalazimo u e-portfoliju.

Što je e-portfolio?

Portfoliji su odavno jedan od najvažnijih alata pomoću kojih umjetnici prikazuju svoje radove, sposobnosti i dostignuća. Ako uzmemo u obzir da je portfolio zbirka dokumenata koji prikazuju napredak, razvoj i postignuća nekog pojedinca, dolazimo do definicije e-portfolija: e-portfolio je digitalni portfolio, odnosno digitalna zbirka dokumenata koji prikazuju napredak, razvoj i postignuća pojedinca.

E-portfolio ili webfolio?

E-portfolio ne mora nužno biti objavljen na Internetu. Digitalnu zbirku dokumenata moguće je napraviti i na nekom od prijenosnih medija za pohranu podataka kao što su CD ili DVD. Ipak, ukoliko želimo da se “guglanjem” našeg imena prikažu o nama baš podaci koje želimo, objavit ćemo naš e-portfolio na nekom od Internet servisa. Naziv webfolio se veže uz objavu e-portfolija na Internetu, ali je danas uobičajeno koristiti naziv e-portfolio za obje navedene vrste, dakle i za one na prijenosnim medijima i za one objavljene na Internetu.

Sustavi za objavu e-portfolija

Objaviti e-portfolio na Internetu moguće je na više načina: od objava na jednostavnim web stranicama poput bloga i wikija do dinamičkih web stranica. Dok blogovi i wikiji nude jednostavnu navigaciju sadržaja, dinamičke web stranice nude navigaciju i pretraživanje sadržaja uz dozvole pristupa pojedinim dijelovima koje određuje sam vlasnik e-portfolija. Duž vremena razvijeno je više različitih Internet sustava za objavu e-portfolija, a čest je i slučaj razvoja e-portfolio sustava na nivou pojedine ustanove.
Sustavi za e-portfolio se dijele u dvije osnovne skupine: samostalni sustavi i sustavi koji se kao moduli ugrađuju u neki od sustava za udaljeno učenje. Kao samostalan i nekomercijalan istaknuo se sustav Elgg te uz njega sustav Mahara koji se odnedavno koristi i za potrebe Course Design smjera E-learning akademije. Primjeri nesamostalnog e-portfolio sustava su Moofolio i Exabis koji se ugrađuju u LMS Moodle.

Upotreba e-portfolija u obrazovanju

U obrazovanju se e-portfolio može koristiti za dokumentiranje i praćenje razvoja učenika tijekom obrazovnog procesa. Osim mogućnosti evidentiranja radova, e-portfolio omogućava učenicima dodatno razvijanje vještina i kompetencija na području komunikacija i menadžmenta, vještine pisanja i upotrebu multimedije, razvijajući pritom kreativnost i računalnu pismenost. Stvarajući zbirku dokumenata koji pokazuju napredak, učenici razvijaju kritičko mišljenje te sami vrednuju svoje znanje i postignuća tijekom obrazovanja. Korisnosti e-portfolija pridonosi i činjenica da su objavom svojih radova i rezultata učenici izloženi procjeni i kritici nastavnika, ali i učenika. Javnost radova svakako pridonosi njihovoj kvaliteti.
Izradom e-portfolija učenicima se pruža mogućnost da izrade prikaz svojih trenutnih kompetencija te da u taj prikaz ugrađuju svoja nova postignuća i napredak. Na taj način e-portfolio postaje alat kojim se prikazuje i prati kontinuirano profesionalno usavršavanje. U srednjim školama i na fakultetima u SAD-u, e-portfolio učenika i studenata postao je neizostavni pratitelj duž cijelog obrazovanja.
Nastavnicima e-portfolio, kao i učenicima, može služiti za dokumentiranje vještina i postignuća s ciljem napretka u karijeri. Osim toga, može se koristiti za kritičke osvrte i razmišljanja, unaprijeđenje nastavnog procesa i predstavljanje svog načina rada i iskustava određenoj grupi učenika, nastavnika ili cijeloj zajednici. Objavom radova, predavanja i raznih ideja pomoću e-portfolija pruža se mogućnost dijeljenja znanja unutar ustanove i izvan nje. Stručnjakinja za izradu e-portfolija Helen Barret pomoću svog e-portfolija podijelila je svoja znanja i iskustva o samom e-portfoliju.
Učeničke i nastavničke e-portfolije moguće je ujediniti u e-portfolio ustanove. E-portfolio tada postaje zbirka odabranih radova, analiza i podataka koji služe kao pokazatelj rada cijele ustanove. Izradom ovakvog e-portfolija, vodstvo ustanove pokazuje zainteresiranost i odgovornost za ukupne i pojedinačne rezultate procesa učenja pružajući dodatan motiv za učenje i napredak svim učenicima i nastavnicima. Primjer e-portfolija cijele ustanove je e-portfolio LaGuardia Community College.

Sadržaj i izrada e-portfolija

Postupak izrade e-portfolija zasniva se na četiri osnovne aktivnosti: sakupljanje stavki za e-portfolio, odabir stavki koje će najbolje prikazati određenu kompetenciju, kritički osvrt na odabrane stavke kako bi se pokazalo stečeno znanje o određenoj temi te povezivanje različitih područja života (osobno područje s područjem usavršavanja i rada te životom u zajednici).
E-portfolio
može sadržavati širok raspon podataka: osobni podaci, podaci o obrazovanju, priznanja, potvrde o stručnom usavršavanju, sudjelovanje u projektima, postavljeni ciljevi, samoprocjena napretka i ostvarenja ciljeva, usvojena znanja iz formalnog i neformalnog obrazovanja, kompetencije i vještine, komentari nastavnika, komentari vlasnika e-portfolija, prezentacije, pisani radovi, multimedijalne datoteke, osobni interesi i sklonosti, aktivnosti u slobodno vrijeme... Svaka od stavki uvrštenih u e-portfolio trebala bi pokazati vještine, kompetencije, napredak i stečeno znanje vlasnika e-portfolija. Najvažnijim dijelom smatra se dio kritički osvrt te promišljanje o odabranim stavkama i njihovom utjecaju na daljnji razvoj i napredak. Bez toga e-portfolio je samo životopis u elektroničkom obliku.

Primjer upotrebe e-portfolija na Sveučilištu u Zagrebu

U Strategiji e-učenja 2007.-2010. Sveučilišta u Zagrebu kao jedan od ciljeva primjene e-učenja navodi se osposobljavanje studenata za upotrebu tehnologija cjeloživotnog učenja. Izrada e-portfolija svakako pridonosi ostvarenju tog cilja. Nakon što je prepoznata važnost e-portfolija, krenulo se u odabir odgovarajućeg sustava za njegovu izradu koji će koristiti nastavnici i studenti Sveučilišta. Nakon razmatranja i testiranja značajki više sustava, odlučeno je da će se koristiti sustav Mahara. Mahara je nekomercijalan sustav otvorenog koda, može biti samostalan, ali i ugraditi se u neki od sustava za e-učenje. Sustav za e-učenje koji se koristi na Sveučilištu je Merlin, sustav otvorenog koda koji se temelji na Moodleu. Otvoreni kod Mahare omogućava ugradnju tog sustava u Merlin. Osim mogućnosti ugradnje u Merlin, Mahara omogućava vlasniku postavljanje dozvole pristupa posjetiteljima na pojedine sadržaje e-portfolija. S obzirom na sve navedeno i opću kvalitetu sustava, Sveučilište je odabralo Maharu za upotrebu pri izradi e-portfolija.

Zaključak

E-portfolio sve se više prepoznaje kao važan alat za učenike i studente, nastavnike i profesore te obrazovne ustanove. U današnje vrijeme, kada se cjeloživotno učenje i kontinuirano stručno usavršavanje smatra imperativom, e-portfolio postaje “must have” alat za napredak u karijeri.

Izvori

http://eduspaces.net/helenb/presentations/517
http://www.mahara.org

http://pogled-pil.spaces.live.com/blog/cns!1CC93B44B2796177!483.entry

http://www.k12opensource.org/spdc/moofolio/moofolio.html

http://www.eportfolio.lagcc.cuny.edu/

http://en.wikipedia.org/wiki/Electronic_portfolio

http://www.jutarnji.hr/novac/clanak/art-2007,12,3,e_portfolio,100218.jl

http://www.unizg.hr/fileadmin/rektorat/dokumenti/eucenje_strategija/
Sveuciliste_u_Zagrebu_Strategija_e_ucenja_Senat_v1.pdf


 
podrska@raspored-sati.hr jpetric@raspored-sati.hr petra.bradara@raspored-sati.hr webmaster@raspored-sati.hr pbenko@raspored-sati.hr gmarks@raspored-sati.hr admin@donja-dubrava.hr filip.lesic@donja-dubrava.hr jkovicic@donja-dubrava.hr racunovodstvo@donja-dubrava.hr benkovic@donja-dubrava.hr anamarija.peric@donja-dubrava.hr markovic@donja-dubrava.hr hrvoje@donja-dubrava.hr marijana@marijana-tkalec1.from.hr marijana.tkalec@marijana-tkalec1.from.hr mt@marijana-tkalec1.from.hr info@shire.zemris.fer.hr admin@shire.zemris.fer.hr info@laold.internetsegura.pt admin@laold.internetsegura.pt http://marijana-tkalec1.from.hr http://web.marijana-tkalec1.from.hr http://www.marijana-tkalec1.from.hr http://shire.zemris.fer.hr http://laold.internetsegura.pt
preskoči na navigaciju