preskoči na sadržaj
.
| Zadnja izmjena 17. 5. 2013. u 08:29 sati |

Lažni zahtjevi za pomoć

Lažni zahtjevi za pomoć su e-mail poruke kojima se kod primatelja izaziva suosjećanje prema nemoćnim osobama, obično djeci, i traži pomoć prosljeđivanjem primljene poruke. Primatelji ovakvih hoaxa rijetko odbijaju pomoći primjerice nekom bolesnom djetetu te je zbog toga ova vrsta hoaxa veoma raširena.

Uobičajeni razlozi lažnih zahtjeva

Tvorci ovakvih hoaxa u svojim porukama navode različite razloge za prosljeđivanje primljene poruke. Velik broj hoaxa zasniva se na priči o bolesnom djetetu kojemu će određena organizacija darovati sumu novaca proporcionalnu broju proslijeđenih e-mail poruka. Važna činjenica koja razotkriva ove hoaxe je što niti jedna organizacija ne može pratiti put e-mail poruke.

Osim uobičajene teme o određenim organizacijama koje daruju novac bolesnoj djeci, mogući su i drugi razlozi za prosljeđivanje povezani s bolesnom djecom. Neki hoaxi zasnivaju se na laži da je djetetova zadnja želja bila da njegova e-mail poruka nastavi putovati svijetom.

Uz spomenute, česti su i hoaxi u kojima navodni roditelji traže od primatelja da proslijede poruku u kojoj je slika izgubljenog djeteta. Zanimljivo je da su neke od današnjih e-mail poruka povezane s izgubljenom djecom nekada i bile istinite. Roditelji su zaista u Americi slali poruke u kojima mole pomoć pri potrazi za izgubljenim djetetom, ali danas je kod tih e-mail poruka problem što se jednom poslan e-mail više ne može lako zaustaviti. Zbog toga korisnici danas prosljeđuju razne e-mail poruke koje više nisu aktualne pa stoga nepotrebno troše tuđe, a i svoje vrijeme, kao i računalne resurse.

Popis čestih lažnih zahtjeva za pomoć

Najčešći lažni zahtjevi za pomoć su:

  • Jessica Mydek - hoax u kojem se navodi da će za svaki proslijeđeni e-mail American Cancer Society donirati tri centa za operaciju smrtno bolesne Jessice Mydek
  • Anthony Parkin - hoax koji je navodno pokrenuo umirući Anthony Parkin u želji da nikad ne umre, barem na Internetu
  • Kelsey Brooke Jones Warning - lažno upozorenje o izgubljenoj djevojčici koja je zaista bila izgubljena, ali samo nekoliko sati. Kasnije je pronađena kako se igra kod susjede. Ovaj e-mail se, nažalost, i dalje pronalazi na Internetu, četiri godine nakon što je nastao
  • Penny Brown Hoax - lažni zahtjev za pomoć u potrazi za izmišljenom djevojčicom Penny Brown
  •  . . . .

Primjer tipičnog prijetećeg hoaxa

Sljedeći primjer pod nazivom "Rachel Arlington" je jedan od najčešćih lažnih zahtjeva za pomoć te se može pronaći na većini  internetskih stranica koje se bave hoaxima. Ovaj e-mail navodno je napisao George Arlington, otac djevojčice Rachel. U ovoj inačici naznačeno je da djevojčica ima deset mjeseci, a u istom tom upozorenju koje datira iz 2000. navedeno je da ta Rachel ima deset godina. Od primatelja se traži prosljeđivanje e-mail poruke što većem broju poznanika jer na taj način mogu pomoći smrtno bolesnoj Rachel. U slučaju da se poruka proslijedi na tri različite adrese, navedeno je da će AOL i ZDNet donirati 32 centa za operaciju. Tipično za hoaxe, nije navedeno kako će te dvije organizacije pratiti put e-mail poruke.

Rachel Arlington

Subject: Leukaemia - Please read then Forward

If you delete this ... you seriously don't have a heart.

Hi, I am a 29 year old father. Me and my wife have had a wonderful life together. God blessed us with a child too. Our daughter's name is Rachel, and she is 10 months old.

Not long ago the doctors detected brain cancer and in her little body. There is only one way to save her ... an operation. Sadly, we don't have enough money to pay the price. AOL and ZDNET have agreed to help us. The only way they can help us is this way, I send this email to you and you send it to other people. AOL will track this email and count how many people get it.

Every person who opens this email and sends it to at least 3 people will give us 32 cents.

Please help us.

Sincerely

George Arlington


 
podrska@raspored-sati.hr jpetric@raspored-sati.hr petra.bradara@raspored-sati.hr webmaster@raspored-sati.hr pbenko@raspored-sati.hr gmarks@raspored-sati.hr admin@donja-dubrava.hr filip.lesic@donja-dubrava.hr jkovicic@donja-dubrava.hr racunovodstvo@donja-dubrava.hr benkovic@donja-dubrava.hr anamarija.peric@donja-dubrava.hr markovic@donja-dubrava.hr hrvoje@donja-dubrava.hr marijana@marijana-tkalec1.from.hr marijana.tkalec@marijana-tkalec1.from.hr mt@marijana-tkalec1.from.hr info@shire.zemris.fer.hr admin@shire.zemris.fer.hr info@laold.internetsegura.pt admin@laold.internetsegura.pt http://marijana-tkalec1.from.hr http://web.marijana-tkalec1.from.hr http://www.marijana-tkalec1.from.hr http://shire.zemris.fer.hr http://laold.internetsegura.pt
preskoči na navigaciju