preskoči na sadržaj
.
| Zadnja izmjena 24. 5. 2013. u 10:23 sati |

Zastrašujući i prijeteći hoaxi

Zastrašujući i prijeteći hoaxi su e-mail poruke koje upozoravaju na "opasne" stvari koje se ljudima događaju te pokušavaju zastrašiti primatelje s ciljem da proslijedi upozorenje svojim prijateljima i poznanicima.

Moguće je da hoax sadrži i direktnu prijetnju primatelju kojem bi se trebalo nešto "strašno" dogoditi ukoliko ne proslijedi primljeni e-mail. Najčešće se primatelj upozorava kako mora proslijediti primljeni e-mail na određeni broj adresa jer je zajedno s porukom stigao i virus koji može biti otklonjen jedino prosljeđivanjem određenog broja poruka.

Hoaxi povezani s terorističkim napadom 11. rujna 2001.

Nakon terorističkog napada 11. rujna 2001. na Internetu se pojavila velika količina hoaxa koji upozoravaju na brojne sumnjive aktivnosti određenih građana, uglavnom Arapa. U takvim upozorenjima navode se različiti sumnjivi oblici ponašanja osoba arapskog porijekla, kao što su sljedeći:

  • sumnjivi Arap upozorio jednu osobu da ne pije Coca-Colu (Pepsi) nakon određenog datuma
  • Arapi osumnjičeni za krađu kamiona diljem SAD-a
  • Arapi kupuju velike količine slatkiša koji se u SAD-u tradicionalno dijele djeci na Dan vještica.

Iako u Hrvatskoj ovakvi hoaxi ne mogu uzrokovati pomutnju i uznemiriti građane, CARNet CERT je ipak odlučio u svoje baze uzoraka uključiti i hoaxe s terorističkim sadržajima.

Stvarna opasnost za primatelja ove vrste hoaxa

Zabilježeni su brojni slučajevi u kojima e-mail sadrži tekst u kojem se primatelja upozorava na razne opasnosti. Iako je moguće da su neke od tih opasnosti istinite, korisnicima se ne preporučuje da prosljeđuju ikakva upozorenja jer postoje brojne organizacije i mediji koji su za to zaduženi. Ukoliko korisnici ipak nastave prosljeđivati upozorenja koja se kasnije pokažu lažnima, to može samo narušiti njihov ugled i vjerodostojnost kod primatelja.

Popis čestih zastrašujućih hoaxa

Primjeri u kojima se korisnika upozorava na neke "opasne" stvari koje su se dogodile drugim osobama:
Shampoo Causes Cancer - lažno upozorenje kako šampon za kosu uzrokuje rak. Kao razlog tomu navodi se izmišljena činjenica da proizvođači radi uštede stavljaju u šampone tvari koje se koriste za pranje automobila i tome sl.

  • Lethal Rat Urine - lažno upozorenje o brojnim slučajevima osoba koje su umrle jer nisu oprale konzerve kupljene u trgovinama. Pri tome je navedeno da su konzerve bile pokrivene štakorskim urinom
  • Kidney Harvest - lažno upozorenje o osobi koju su nepoznate osobe opile te se ta osoba drugo jutro probudila bez bubrega
  • Flesh Eating Bananas - lažno upozorenje koje indicira da su neke banane zaražene bakterijom koja proždire meso. Pri tome se od primatelja traži da izbjegava banane (u jednom primjeru iz Kostarike) i da proslijedi e-mail
  • Bad Guy Selling Perfume - lažno upozorenje na osobe koje ispred trgovina prodaju parfeme, koji su zapravo eter. Te izmišljene osobe navode ostale kupce (uglavnom žene) da pomirišu parfem te ih potom onesviještene opljačkaju.
  •  . . . .

Primjer tipičnog prijetećeg hoaxa

Sljedeći primjer pod nazivom "Slavemaster" tipični je zastrašujući hoax. Kao tema (subject) e-mail poruke navedeno je "Policijsko upozorenje", što kod brojnih primatelja uzrokuje povećanu pozornost. U njemu se od primatelja traži prosljeđivanje primljene e-mail poruke što većem broju poznanika jer im na taj način može pomoći. U e-mail poruci se upozorava na određenu osobu koja na Internetu koristi nadimak Slavemaster i za koju policija upozorava da je ubila 56 ženskih osoba. Osim što se od primatelja traži prosljeđivanje primljene poruke, primatelja se ujedno upozorava da izbjegava ikakav kontakt s osobom koja koristi spomenuti nadimak. U poruci je zabilježena i tipična pojava stjecanja kredibiliteta pozivanjem na ozbiljne organizacije (u primjeru Yahoo, AOL i Excite).

Slavemaster

Subject: State Police Warning!

Message: To my friends that I care about, what happens to them. Please read this and pass it on. VERY SERIOUS!

Our homeoffice has informed us that they received this bit of information. Read this very carefully....then send it to all the people online that you know. You DO want to pay attention to this.

If a person with the screen-name of Slavemaster contacts you, do not reply, do not talk to this person; do not answer any of his/her instant messages or e-mail. Whoever this person may be, he/she is a suspect for murder in the death of 56 women (so far) contacted through the Internet.

Please send this to all the women on your buddy list and ask them to pass it on. This screen name was seen on Yahoo, AOL, and Excite. Send to everyone.

Ladies this is very serious.


 
podrska@raspored-sati.hr jpetric@raspored-sati.hr petra.bradara@raspored-sati.hr webmaster@raspored-sati.hr pbenko@raspored-sati.hr gmarks@raspored-sati.hr admin@donja-dubrava.hr filip.lesic@donja-dubrava.hr jkovicic@donja-dubrava.hr racunovodstvo@donja-dubrava.hr benkovic@donja-dubrava.hr anamarija.peric@donja-dubrava.hr markovic@donja-dubrava.hr hrvoje@donja-dubrava.hr marijana@marijana-tkalec1.from.hr marijana.tkalec@marijana-tkalec1.from.hr mt@marijana-tkalec1.from.hr info@shire.zemris.fer.hr admin@shire.zemris.fer.hr info@laold.internetsegura.pt admin@laold.internetsegura.pt http://marijana-tkalec1.from.hr http://web.marijana-tkalec1.from.hr http://www.marijana-tkalec1.from.hr http://shire.zemris.fer.hr http://laold.internetsegura.pt
preskoči na navigaciju