preskoči na sadržaj
preskoči na sadržaj
.
 
| Zadnja izmjena 11. 3. 2016. u 14:48 sati |

Natjecanje je završeno dodjelom nagrada na CARNetovoj korisničkoj konferenciji - CUC 2014, 19. studenoga 2014. godine

U sklopu dodjele nagrada, autori prva tri nagrađena rada su prezentirali kako su izradili svoje scenarije učenja potpomognute korištenjem IKT-a. Pokazali su na koji su način koristili razne web 2.0 alate kao što su Edmodo, Google Drive, Movie Maker, PowToon, Smore, GeoGebra itd.   

Reakcije učenika na tako provedene sate su vrlo pozitivne jer su stekli nova znanja kroz zanimljiv rad. Produkt ovakvog pristupa poučavanja su svakako i nove digitalne kompetencije kod učenika.

Prezentacije nagrađenih radova:

  1. Nedeljko Begović: Gibanje kuglice niz kosinu i pad sa stola - nagrada: Taccle IST 2015
  2. Ina Pendić i Suzana Poljak: Sir Cumference and the Dragon of Pi - nagrada: dva prijenosna računa
  3. Adrijana Leko i Ivana Knezović:  Voda - uvjet života: Svojstva vode (pokusi) - nagrada: dva tableta.

Prijavi se na natjecanje i ˝Napravi pravi POTEZ˝ (POpulariziraj TEhnologijom Znanost)!

Želite koristiti IKT u podučavanju ali niste sigurni kako? Već koristite IKT u podučavanju i želite poboljšati svoje tehnike? Onda je natjecanje Napravi pravi POTEZ baš za Vas!

Natjecanje ˝Napravi pravi POTEZ˝ - POpulariziraj TEhnologijom Znanost, cilja širenju informacijsko komunikacijskih tehnologija (IKT-a) u podučavanju prirodoslovnih, tehničkih i srodnih tema. Natječu se svi koji prijavljuju svoj scenarij podučavanja u trajanju od 45 ili 90 minuta koji se temelji na korištenju IKT-a (detaljnije pod Tema natjecanja). Natjecanje se provodi kao dio projekta Inspiring Science Education (ISE) kojeg financira EU iz programa potpore politike za konkurentnost i inovacije u informacijskoj i komunikacijskoj tehnologiji (CIP ICT PSP). Cilj projekta ISE je popularizacija znanosti i prirodoslovnih nastavnih tema korištenjem postojećih i razvojem novih resursa za e-učenje.

Tema natjecanja

Natječu se prijavitelji koji prijavljuju svoj scenarij poučavanja u trajanju od 45 ili 90 minuta koji se temelji na korištenju IKT-a, iz tema u području prirodnih znanosti, točnije fizike, biologije, kemije, astronomije, geologije, zatim područja tehnologije uključujući informatiku te tzv. STEM predmeta tj. znanosti, tehnologije, inženjerstva/tehničkog i matematike.

Prijavitelj može prijaviti scenarij poučavanja uz pomoć IKT-a kojeg je realizirao/-la unutar formalnog ili neformalnog obrazovanja sa barem jednim sudionikom obrazovnog procesa (učenikom) bez obzira na dob sudionika. Prijavitelj će koristiti predviđene obrasce za online prijavu, obrazac za scenarij poučavanja te dokumentirati realizaciju podučavanja fotografijama ili kratkom video snimkom.  

Ciklus natjecanja Napravi pravi POTEZ

1. korak: prijava (u tijeku) – prijavitelj (fizička osoba) se prijavljuje slanjem osnovnih podataka o sebi na mail ise-prijava@carnet.hr s naznakom "za natjecanje".

2. korak: edukacije od ožujka do listopada 2014.  – CARNet će na više lokacija u Hrvatskoj organizirati edukacije o korištenju IKT-a u podučavanju kao i webinare. Više o planiranim edukacijama možete pronaći na adresi http://www.carnet.hr/ise/edukacija. Prijavitelji natjecanja nisu obvezni sudjelovati u edukacijama i webinarima niti su obvezni u natjecanju koristiti e-alate obrađene u edukacijama.

3. korak: prijava podučavanja sa IKT-om do 1. 10. 2014. – prijavitelji šalju prijavu e-mailom do 1. listopada 2014. na ise-prijava@carnet.hr s naznakom ˝Za natjecanje˝.

Prijava sadrži:

  • Popunjen predložak scenarija podučavanja, iz gore navedenih tema, u trajanju od 45 ili 90 minuta, a koji se temelji na korištenju IKT-a. Predložak možete preuzeti na lijevoj strani među važnim dokumentima. Tu također možete pronaći primjer popunjenog scenarija te vam preporučujemo da ga proučite, kao i webinar o popunjavanju scenarija učenja dostupan na http://www.carnet.hr/webinari/izrada_scenarija_ucenja.
  • Prezentaciju u Power Pointu ili Preziju kao osvrt prijavitelja na realizirano podučavanje i reakcije sudionika podučavanja. Preporučujemo da ona uključuje fotografije / kratke snimke / kratke izjave učenika sa sata na kojem ste implementirali scenarij učenja.

Pročitajte Elemente vrednovanja prijava također dostupne među važnim dokumentima s lijeve strane i imajte ih na umu prilikom prijave. Ukoliko ste realizirali i/ili osmisli sat podučavanja zajedno s drugim stručnjacima pročitajte Elemente vrednovanja, stavku "suradnja i dijeljenje sadržaja".

4. korak: evaluacija prijava tijekom listopada 2014. - Programski odbor koji se sastoji od predstavnika CARNeta, Agencije za odgoj i obrazovanje, Znanstveno edukativno-zabavnog centra te nastavnika koji koriste IKT u nastavi, odabiru 10 najboljih prijava prema prethodno utvrđenim elementima vrednovanja koji ulaze u finalni krug. Elementi vrednovanja prijava su: pedagoški pristup, integracija tehnologije u podučavanju, inovativnost podučavanja, usklađenost elemenata (vizualni dojam, preglednost i jednostavnost), suradnja s drugim nastavnicima i stručnjacima te dijeljenje sadržaja. Napominjemo da dodatne bodove donosi objava scenarija učenja na ISE portalu (pogledati Elemente vrednovanja, stavku "suradnja i dijeljenje sadržaja").

5. korak: finalni krug na CUC-u u studenom 2014. – deset odabranih finalista će prezentirati svoju prijavu na CARNetovoj korisničkoj konferenciji CUC 2014 te će im se osigurati dolazak na konferenciju. Programski odbor će evaluirati prijave te dodijeliti nagrade u obliku vaučera na svečanoj dodijeli. Svi finalisti nagraditi će se simboličnim nagradama, a najboljih troje nagraditi će se kako slijedi:

  1. nagrada – inozemna konferencija - http://www.carnet.hr/ise/napravi_pravi_potez/strucno_usavrsavanje
  2. nagrada – prijenosno računalno
  3. nagrada – tablet.

Svaka prijava može imati najviše 2 autora koji će biti jednako nagrađeni. Autorima se smatraju nastavnici/podučavatelji koji su zajedno osmislili i zajedno realizirali sat (na jednoj ili više lokacija) te su u obrazac scenarija učenja upisani pod autori.

Napravite pravi POTEZ, prijavite se na natjecanje i osvojite vrijedne nagrade!

Ukoliko imate bilo kakvih pitanja slobodno nam se obratite na ise-prijava@carnet.hr ili telefon +385 1 6661 739.

Novosti vezane uz natjecanje pratite i na Facebook stranici projekta, na adresi https://www.fb.com/ISE.Croatia.

Popularizirajte znanost s nama i priključite se ISE projektu! Više o pristupanju ISE projektu pročitajte na http://www.carnet.hr/ise/poziv.

 


Inspiring Science Education (ISE) je projekt koji se sufinancira iz programa potpore politike za konkurentnost i inovacije u informacijskoj i komunikacijskoj tehnologiji (CIP ICT PSP).

Sadržaj ovih web stranica stajalište je autora. Europska Unija ne odgovara za sadržaj i upotrebu istog.


Novosti vezane uz natjecanje
Preuzmi RSS
| Objavljeno 16. 9. 2014. 13:36 | RSS

Postanite e-učitelj na novoj CARNetovoj radionici

Hrvatska akademska i istraživačka mreža – CARNet u sklopu Inspiring Science Education projekta organizira novu radionicu namijenjenu učiteljima i nastavnicima koji žele osuvremeniti svoju nastavu korištenjem tehnologije i postojećih besplatnih servisa i alata dostupnih na Internetu.

Cjelodnevnom radionicom naziva “E-učitelj - suvremena nastava uz pomoć tehnologije“ dat će priliku polaznicima da prolazeći kroz teoretska znanja o e-učenju, paralelno osmišljavaju vlastiti obrazovni program e-učenja. Usvajajući dio po dio sadržaja polaznici će suradnički u manjim grupama nadograđivati svoj plan programa.

Uz to, naučit će koristiti sustav Google Drive, alat za izradu konceptualnih mapa Bubbl.us te će na kraju radionice samostalno izraditi video u alatu Movie Maker

Potrebna predznanja za sudjelovanje u radionici su osnove korištenja računalom i pretraživanja Internetom, a preporučuje se da prije dolaska na radionicu polaznici već imaju kreiranu Gmail adresu.

Broj polaznika ograničen je na 20, a kako bi pružila priliku što većem broju zainteresiranih učitelja i nastavnika, Hrvatska akademska i istraživačka mreža - CARNet organizira dvije radionice na ovu temu. Prva radionica na rasporedu je 20. listopada od 10 do 16 sati, a druga 3. studenoga 2014., također od 10 do 16 sati. Obje radionice održat će se u CARNetovom sjedištu u Zagrebu (dvorana E 2), na adresi Josipa Marohnića 5, 10000 Zagreb.

Mole se zainteresirani učitelji i nastavnici da se najkasnije tjedan dana prije radionice prijave prema uputama dostupnima na adresi http://www.carnet.hr/ise/edukacija#prijava. Dodatno, u prijavi je potrebno navesti koji dan (20. listopada ili 3. studenoga) žele sudjelovati.  U slučaju nemogućnosti dolaska na radionicu, potrebno je na vrijeme obaviti odjavu kako bi ostali zainteresirani nastavncii dobili priliku za sudjelovanje. Više o tome dostupno je na adresi http://www.carnet.hr/ise/edukacija#odjava.

Napominjemo da prednost prilikom prijava imaju sudionici natjecanja POTEZ i nastavnici čija je škola uključena u ISE projekt. Stoga ovim putem pozivamo škole koje nisu priključene projektu, da to učine te na taj način iskoriste sve dobrobiti koje projekt nudi. Kako to mogu učiniti, mogu vidjeti na adresi http://www.carnet.hr/ise/poziv.

 

Projekt Inspiring Science Education (ISE) se financira iz Programa podrške politikama za primjenu informacijskih i komunikacijskih tehnologija kao dio Okvirnog programa za konkurentnost i inovacije (CIP ICT PSP).


 
podrska@raspored-sati.hr jpetric@raspored-sati.hr petra.bradara@raspored-sati.hr webmaster@raspored-sati.hr pbenko@raspored-sati.hr gmarks@raspored-sati.hr admin@donja-dubrava.hr filip.lesic@donja-dubrava.hr jkovicic@donja-dubrava.hr racunovodstvo@donja-dubrava.hr benkovic@donja-dubrava.hr anamarija.peric@donja-dubrava.hr markovic@donja-dubrava.hr hrvoje@donja-dubrava.hr marijana@marijana-tkalec1.from.hr marijana.tkalec@marijana-tkalec1.from.hr mt@marijana-tkalec1.from.hr info@shire.zemris.fer.hr admin@shire.zemris.fer.hr info@laold.internetsegura.pt admin@laold.internetsegura.pt http://marijana-tkalec1.from.hr http://web.marijana-tkalec1.from.hr http://www.marijana-tkalec1.from.hr http://shire.zemris.fer.hr http://laold.internetsegura.pt
preskoči na navigaciju