prodaja@stozacibrid.com hr@hardtechnique.com vjeko.kovacicek@coolintunit.com info@tehnikhard.net mail@coolintunit.com webmaster@stozacibrid.com admin@hardtechnique.com tehnikhard.net web.stozacibrid.com www.coolintunit.com
Naslovnica Novosti Usluge i projekti

Radionice projekta Learning from the Extremes održane u ROC-u u Zadru

13. listopada 2023.

U nedavno otvorenom Regionalnom obrazovnom centru u Zadru, koji se nalazi u prostoru Osnovne škole Petra Preradovića, 10. i 11. listopada 2023. godine održane su dvije radionice u okviru projekta Learning from the Extremes. Riječ je o projektu financiranom iz fondova Europske unije i dio je pripremnih akcija koje imaju za cilj smanjenje digitalnog jaza u ruralnim područjima. U projektu sudjeluje 14 partnera iz zemalja članica Europske unije, a nacionalni koordinator projekta u Republici Hrvatskoj je Hrvatska akademska i istraživačka mreža – CARNET.

Kako bi se smanjio digitalni jaz ruralnih područja projektom su financirani školski projekti sa svrhom integracije digitalnih tehnologija u nastavne i administrativne procese osnovnih i srednjih škola. Na području Hrvatske odabrano je devet projekata iz škola koje se nalaze u različitim regijama, ali koje nose zajednički nazivnik jer se nalaze u ruralnim područjima. Trenutačno stanje u implementaciji projektnih aktivnosti predstavili su Davorka Medvedović i Verica Blagus iz Osnovne škole Rovišće, Irena Buđa iz Područne škole Peršaves Osnovne škole Mače, Martina Jerković i Hrvoje Pekas iz Srednje škole Ivana Meštrovića iz Drniša, Sanja Heraković Tkalec i Ivan Martinović iz Srednje škole Ilok, Aleksandra Brmbota i Damir Paparić iz Srednje škole Markantuna de Dominisa u Rabu, Ivan Bačić iz Osnovne škole Blato, Gorana Šavora Peter i Patricia Mustač iz Osnovne škole Sveta Marija, Anamarija Vincetić i Maja Pavičić iz Osnovne škole Ivana Martinovića u Štitaru te Marija Magdalena Lermajer i Antonela Kristić iz Osnovne škole Vođinci.

Zbog zemljopisne rasprostranjenosti škola, radionice organizirane uživo bile su izvrsna prilika za prezentaciju implementacije projektnih aktivnosti, razmjenu iskustava i znanja, ali i druženje nastavnika i projektnog tima s ciljem prezentiranja trenutnog stanja i planiranja projektnih aktivnosti koje slijede.

Konkretni prikazi implementacije digitalne opreme u kreativne školske aktivnosti koje su u većini projekata povezane i s lokalnom zajednicom bili su najveća vrijednost kako ovih radionica tako i cjelokupnog projekta znakovitog naziva Learning from the Extremes ili Učenje iz krajnosti.

Međutim, radionice su također bile obogaćene različitim ledolomcima i zadacima iz područja popularizacije znanosti koji su nastali u okviru europskih projekata SCIENTIX i DOTS…Development of transversal skills in STEM u kojima je CARNET također bio u ulozi projektnog partnera. Voditeljica spomenutih projekata, djelatnica CARNET-ovog Odjela za podršku korisnicima Tina Marković ujedno je bila i voditeljica ovog dijela radionice, dok je za osmišljavanje i organizaciju cjelokupnog susreta u Zadru bio zadužen tim projekta Learning from the Extremes kojeg čine djelatnice CARNET-ovog Odjela za podršku obrazovanju Jasminka Maravić, Martina Hribar i Mirka Baničević Čelar.