preskoči na sadržaj
.
Uvod u programiranje u C-u
| Zadnja izmjena 2. 2. 2018. u 09:59 sati |

Uvod u programiranje u C-u

Kome je ovaj tečaj namijenjen?

Osnovni cilj ovog tečaja je olakšati savladavanje osnova programiranja učenicima drugih razreda prirodoslovno-matematičkih gimnazija i strukovnih škola koje u svom programu imaju programiranje, a kojima može pomoći u savladavanju programa iz redovne nastave.
Može se koristiti u izbornim programima općih, jezičnih i klasičnih gimnazija, a bez teškoća ga mogu pohađati učenici sedmih i osmih razreda osnovne škole kao uvod u pripremu za natjecanja iz informatike. Studenti na fakultetima prirodnih smjerova koji u svom planu i programu imaju osnove programiranja ovaj tečaj mogu iskoristiti za savladavanje osnova ili ponavljanje gradiva stečenog u srednjoj školi. Tečaj je namijenjen i drugim zainteresiranim korisnicima u Hrvatskoj i šire. Tečaju je moguće pristupiti preko naslovnice Portala Nikola Tesla, na adresi: https://tesla.carnet.hr, u kategoriji Otvoreni tečajevi, jednostavnim odabirom naslova tečaja ili mu možete pristupiti ovdje.

Sadržaj tečaja

Tečaj je podijeljen u sedam tematskih cjelina. U prvoj cjelini polaznici se upoznaju s pojmom programiranja i procesom nastajanja programa. U nastavku tečaja upoznat će se s programskim okruženjem Dev C++, od njegove instalacije do pisanja, prevođenja i pokretanja programa. Nakon upoznavanja alata slijedi upoznavanje sa strukturom programa napisanog u C-u, funkcijama za unos, ispis, grananje programa i naredbama za ponavljanje. Naglasak je na vježbanju i samostalnoj izradi programa. Nakon svakog poglavlja polaznici mogu provjeriti naučeno pitanjima za samoprovjeru i izradom zadataka za vježbu.

Ciljevi tečaja

Glavni cilj tečaja je osposobljavanje učenika za samostalnu izradu jednostavnijih programa u C-u.
Tečaj bi polaznike trebao motivirati na unaprjeđivanje svojih znanja savladavanjem preostalih funkcija i mogućnosti ovog programskog jezika, te proučavanjem složenijih algoritama.
Nakon završetka ovog tečaja polaznici će moći:

 • definirati pojmove algoritma, programiranja, programa i naredbe
 • opisati postupak (faze) programiranja
 • povezati pojam algoritma s radnjama koje izvode u svakodnevnom životu
 • nacrtati dijagram tijeka
 • nabrojiti osnovne tipove podataka u programskom jeziku C
 • ispravno primijeniti tipove podataka u svojim programima
 • objasniti primjerom svaku od savladanih naredbi
 • napraviti algoritamska rješenja za različite zadatke
 • primijeniti naredbe prilikom rješavanja programskih zadataka
 • napisati program prema svom algoritamskom rješenju
 • pronaći i usporediti različita algoritamska rješenja ostalih učenika.

Predznanja potrebna za pohađanje tečaja

Zbog specifičnog načina učenja (online) polaznici ovog tečaja trebaju dobro poznavati osnovni rad na računalu (rad s datotekama i mapama, instalacija programa), kao i snalaziti se na internetu (pretraživanje i komunikacija elektroničkom poštom).
Osim navedenih potrebnih znanja učenicima će olakšati rad poznavanje osnovnih logičkih funkcija (I, ILI, NE).
Za lakše savladavanje sadržaja tečaja polaznici bi bez većih teškoća trebali pratiti gradivo matematike koje je u planu i programu drugih razreda srednje škole. No, kako se radi o matematičkim osnovama, učenici koji s lakoćom prate program sedmog i osmog razreda ne bi trebali imati problema u savladavanju gradiva ovog tečaja.

Preporuka polaznicima

Za izradu primjera i vježbi u ovom se tečaju koristi besplatan program DevC++ kojeg možete pronaći na adresi http://www.bloodshed.net/dev/devcpp.html. No, DevC++ nije uvijet. Radite li sa Microsoft Visual C++, Borland C, DJGPP-om ili DevC++ sve su funkcije potpuno jednake. Razlika je samo u editoru i programu prevoditelju.

Impressum

Autorica tečaja: Vesna Tomić, prof.

Tečaj je nastao 2007. godine.


 
podrska@raspored-sati.hr jpetric@raspored-sati.hr petra.bradara@raspored-sati.hr webmaster@raspored-sati.hr pbenko@raspored-sati.hr gmarks@raspored-sati.hr admin@donja-dubrava.hr filip.lesic@donja-dubrava.hr jkovicic@donja-dubrava.hr racunovodstvo@donja-dubrava.hr benkovic@donja-dubrava.hr anamarija.peric@donja-dubrava.hr markovic@donja-dubrava.hr hrvoje@donja-dubrava.hr marijana@marijana-tkalec1.from.hr marijana.tkalec@marijana-tkalec1.from.hr mt@marijana-tkalec1.from.hr info@shire.zemris.fer.hr admin@shire.zemris.fer.hr info@laold.internetsegura.pt admin@laold.internetsegura.pt http://marijana-tkalec1.from.hr http://web.marijana-tkalec1.from.hr http://www.marijana-tkalec1.from.hr http://shire.zemris.fer.hr http://laold.internetsegura.pt
preskoči na navigaciju