preskoči na sadržaj
.
| Zadnja izmjena 2. 2. 2018. u 09:53 sati |

Logo - online učenje programiranja

Kome je tečaj namijenjen?

Online tečaj "Logo – online učenje programiranja" namijenjen je prvenstveno učenicima 5. i 6. razreda koji žele steći osnovna znanja iz područja programiranja no, prikladan je i za mlađe učenike (3. i 4. razred) kao i za starije učenike (7. i 8. razred). Također, namijenjen je nastavnicima osnovnih škola te svim drugim zainteresiranim korisnicima u Hrvatskoj i šire koji žele u svoju nastavu unijeti novi način poučavanja. Tečaju je moguće pristupiti preko naslovnice Portala Nikola Tesla, na adresi: https://tesla.carnet.hr, u kategoriji Otvoreni tečajevi, jednostavnim odabirom naslova tečaja ili mu možete pristupiti ovdje.

Sadržaj tečaja

Online tečaj, Logo – online učenje programiranja, podijeljen je u dvanaest tematskih cjelina. U uvodnom dijelu nalazi se poglavlje s kratkim osvrtom na povijest i mogućnosti programskog jezika.
Kroz osnovne tematske cjeline polaznici se, kroz teoriju i mnoštvo zanimljivih primjera, upoznaju sa sučeljem programa, načinom korištenja i mogućnostima Logo editora, osnovnim naredbama za rad s kornjačom i skupom osnovnih naredbi programskog jezika MSW LOGO i njegovom sintaksom (petlje, grananja programa, crtanje u tri dimenzije, rad s više kornjača, ...) Za sam kraj tečaja predviđeno je ponavljanje i provjera znanja polaznika kroz rješavanje različitih problemskih zadataka.

Ciljevi tečaja

Nakon završetka ovoga tečaja moći ćete:

 • analizirati postavljeni problemski zadatak, smisliti način za njegovo rješavanje, odrediti koje su naredbe potrebne za rješavanje zadatka i napisati program koji rješava postavljeni problemski zadatak
 • razumjeti mogućnosti upotrebe različitih naredbi
 • napisati programe u programskom jeziku Logo koji rješavaju zadatke s crtanjem i računanjem
 • razlikovati naredbe za crtanje i primjenjivati ih u pisanju programa
 • postaviti osnovna svojstva kornjače
 • upotrebljavati editor za pisanje i pospremanje programa
 • upotrebljavati potprograme pri rješavanju problemskih zadataka
 • upotrebljavati varijable i osnovne računske operacije u programima
 • uočiti prednosti, razumjeti i primjenjivati naredbe za ponavljanje (petlje)
 • uočiti prednosti, razumjeti i primjenjivati naredbe za grananje programa na temelju postavljenih uvjeta
 • koristiti više kornjača prilikom crtanja crteža
 • pisati jednostavne programe za crtanje u perspektivi (3D).

Predznanja potrebna za pohađanje tečaja

Potrebna predznanja uključuju poznavanje osnova upotrebe računala - korištenje tipkovnice i miša, pokretanje programa, pristup internetu i upotrebu mrežnog preglednika. Poželjno je poznavanje komunikacije putem interneta.

Vanjsko vrednovanje tečaja

Tečaj je dobio suglasnost Ministarstva znanosti i obrazovanja za primjenu u nastavi predmeta Informatika u osnovnim školama.
Tečaj je nagrađen Comenius EduMedia 2008 pečatom.

 

Impressum

Autorice tečaja:
Lidija Kralj, prof.
Gordana Sokol, dipl. inf.

Tečaj je nastao 2007. godine.


 
podrska@raspored-sati.hr jpetric@raspored-sati.hr petra.bradara@raspored-sati.hr webmaster@raspored-sati.hr pbenko@raspored-sati.hr gmarks@raspored-sati.hr admin@donja-dubrava.hr filip.lesic@donja-dubrava.hr jkovicic@donja-dubrava.hr racunovodstvo@donja-dubrava.hr benkovic@donja-dubrava.hr anamarija.peric@donja-dubrava.hr markovic@donja-dubrava.hr hrvoje@donja-dubrava.hr marijana@marijana-tkalec1.from.hr marijana.tkalec@marijana-tkalec1.from.hr mt@marijana-tkalec1.from.hr info@shire.zemris.fer.hr admin@shire.zemris.fer.hr info@laold.internetsegura.pt admin@laold.internetsegura.pt http://marijana-tkalec1.from.hr http://web.marijana-tkalec1.from.hr http://www.marijana-tkalec1.from.hr http://shire.zemris.fer.hr http://laold.internetsegura.pt
preskoči na navigaciju