preskoči na sadržaj
.
| Zadnja izmjena 2. 2. 2018. u 09:58 sati |

Programiranje u Pascal-u

Kome je tečaj namijenjen?

Tečaj je prvenstveno namijenjen srednjoškolcima, početnicima u programiranju, no za učenje programiranja mogu ga koristiti i stariji osnovnoškolci te profesori, učitelji i drugi zainteresirani korisnici u Hrvatskoj i šire koji žele naučiti programirati u Pascalu. Tečaju je moguće pristupiti preko naslovnice Portala Nikola Tesla, na adresi: https://tesla.carnet.hr, u kategoriji Otvoreni tečajevi, jednostavnim odabirom naslova tečaja ili mu možete pristupiti ovdje.

Sadržaj tečaja

Tečaj je podijeljen u četiri velika poglavlja. Prvo poglavlje donosi općenite informacije o razvoju programskih jezika i generacijama programskih jezika te neke osnovne pojmove vezane za Pascal (ključne riječi, standardna imena, …) te etape programiranja.
U drugom poglavlju opisana je instalacija FreePascala, upoznavanje sa strukturom programa, tipovima podatka i osnovnim elementima Pascala. U ovom poglavlju obrađene su naredbe unosa i ispisa podatka. Obrađeno je i grananje u programu (if..then, if..then..else, case) i naredbe ponavljanja odnosno petlje. Petlje mogu biti petlje s unaprijed poznatim brojem ponavljanja (for..to, for..downto) i uvjetne petlje. Uvjetne petlje uvjet ponavljanja mogu provjeravati na početku petlje (while) ili na kraju petlje (repeat).

Ciljevi tečaja

Uspješnim savladavanjem tečaja "Osnove programiranja u Pascalu" moći ćete:

  • koristiti osnovne algoritme
  • ispravno napisati pojedine naredbe
  • pravilno primijeniti naredbe ovisno o zadanom problemu
  • samostalno rješavati jednostavnije zadatke pomoću programskog jezika Pascal .

Predznanja potrebna za pohađanje tečaja

Zbog specifičnog načina učenja (online) polaznici ovog tečaja moraju dobro poznavati osnovni rad na računalu (rad s datotekama i mapama, instalacija programa), kao i snalaženje na internetu (pretraživanje i komunikacija elektroničkom poštom).
Za lakše savladavanje sadržaja tečaja polaznici bi bez većih teškoća trebali pratiti gradivo matematike koje je u planu i programu drugih razreda srednje škole. No, kako se radi o matematičkim osnovama, učenici koji s lakoćom prate program sedmog i osmog razreda ne bi trebali imati problema u savladavanju gradiva ovog tečaja.

Preporuka polaznicima

Za programiranje u Pascalu postoji nekoliko programa. Ovaj tečaj rađen je u FreePascalu. Program možete preuzeti na stranici
http://www.freepascal.org/download.var.
Instalacija i uporaba editora objašnjene su u samom tečaju.

Napomena

Tečaj pokriva tek jedan dio gradiva vezanog za programiranje u Pascalu. Za uspješno programiranje i rješavanje složenijih problema pomoću programskog jezika Pascal potrebno je proširiti znanje dodatnom literaturom ili pričekati nastavak tečaja!

Impressum

Autorica tečaja: Tatjana Stranjak, prof.

Tečaj je nastao 2007. godine.


 
podrska@raspored-sati.hr jpetric@raspored-sati.hr petra.bradara@raspored-sati.hr webmaster@raspored-sati.hr pbenko@raspored-sati.hr gmarks@raspored-sati.hr admin@donja-dubrava.hr filip.lesic@donja-dubrava.hr jkovicic@donja-dubrava.hr racunovodstvo@donja-dubrava.hr benkovic@donja-dubrava.hr anamarija.peric@donja-dubrava.hr markovic@donja-dubrava.hr hrvoje@donja-dubrava.hr marijana@marijana-tkalec1.from.hr marijana.tkalec@marijana-tkalec1.from.hr mt@marijana-tkalec1.from.hr info@shire.zemris.fer.hr admin@shire.zemris.fer.hr info@laold.internetsegura.pt admin@laold.internetsegura.pt http://marijana-tkalec1.from.hr http://web.marijana-tkalec1.from.hr http://www.marijana-tkalec1.from.hr http://shire.zemris.fer.hr http://laold.internetsegura.pt
preskoči na navigaciju