preskoči na sadržaj
.
| Zadnja izmjena 25. 5. 2018. u 10:06 sati |

Pravila ponašanja

Korisnici CARNET mreže dužni su se pri radu s news grupama i distribucijskim listama pridržavati pravila ponašanja propisana u Odluci o prihvatljivom korištenju CARNET mreže (CDA 0035). Opća pravila ponašanja na Internetu mogu se pronaći na stranicama abuse službe.

Ujedno za news grupe i distribucijske liste postoje dodatna pravila ponašanja koja su opisana niže u tekstu. Poruke s javnih distribucijskih lista i news grupa dostupne su velikom broju ljudi i često se čuvaju godinama u javno dostupnim arhivama, navodeći korisnike da na temelju njih donose pozitivne ili negativne zaključke o autorima tih poruka. Neprihvatljivo ponašanje na news grupama i distribucijskim listama ponekad se označava izrazom "abuse".

 

News grupe

Poznavanje sadržaja i teme grupe ili liste

Prije početka aktivnog sudjelovanja u diskusijama, preporučljivo je provesti neko vrijeme pasivno prateći diskusije na grupi ili listi. Izbjegavajte postavljanje pitanja na koja je na listi već odgovoreno. Ponekad postoji FAQ (Frequently Asked Questions) ili UPP/ČPP (Učestalo/Često postavljana pitanja), popis često postavljanih pitanja, kojeg svakako treba proučiti. Ako je tema stručne prirode, prije slanja prve poruke, upoznajte se s osnovnim pojmovima. Poruke koje se ne uklapaju u temu izazivaju negativne reakcije korisnika liste ili grupe. Poruke trebaju biti kratke i u vezi s onim o čemu se raspravlja.

Nedozvoljene aktivnosti

Nisu dozvoljene sljedeće aktivnosti:

  • slanje netematskih poruka – npr. slanje pitanja o problemu pri radu s Windows operacijskim sustavom na grupu hr.rec.automobili
  • slanje lanaca sreće i poruka koje obećavaju brzu i laku (lažnu) zaradu
  • slanje iste poruke u više grupa odjednom (crossposting, ECP) – npr. slanje poruke o prodaji računala na hr.soc.grad.cakovec, hr.soc.grad.zagreb i hr.soc.grad.osijek (dozvoljen je crossposting na maksimalno tri tematske grupe, a u tom slučaju poželjno je koristiti Followup-To: header da se svi odgovori preusmjere u jednu od tih grupa)
  • slanje kopija iste ili vrlo slične poruke u više grupa (multiposting, EMP)
  • oglašavanje u svrhu stjecanja zarade, osim kada je riječ o listi ili grupi koja je za to posebno namijenjena – npr. ponuda povoljne izrade web stranica na grupu hr.rec.sport.trcanje. Oglašavanja su općenito prihvaćena SAMO u grupama hr.ponuda.* i hr.potraznja.* (iako dio korisnika šalje oglase u krive grupe, NE ZNAČI da je to dozvoljeno). 
  • slanje privitaka (attachmenta) u grupe nepredviđene za takve sadržaje – oni se šalju samo na binaries grupe (npr. hr.misc.binaries za razne sadržaje koji nemaju specifičniju grupu) koje su predviđene za takve sadržaje
  • slanje uvredljivog sadržaja, a posebno na osnovu nacionalne, rasne, spolne ili vjerske pripadnosti
  • strogo je zabranjeno kršenje autorskih prava na grupama i listama.

Ukoliko korisnik ne poštuje propisana pravila ponašanja bit će sankcioniran u skladu s pravilima rada Abuse službe ( pravila rada CARNET-ove Abuse službe ) što između ostaloga može uključivati i zabranu pristupa Internetu kao i zabranu pristupa news poslužitelju.

Pravila ponašanja specifična za news grupe

Pravila korištenja news grupa mogu se razlikovati u manjoj mjeri na raznim news poslužiteljima. U pravilu, politiku korištenja objavljuje administrator na web stranicama ili na neki drugi način. Politika je u skladu s općim pravilima ponašanja na mreži, a korisnici news grupa širom svijeta su razvili specifičnu kulturu, običaje i pravila kojih se treba držati. Administrator objavljuje adresu na koju je moguće prijaviti prekršitelje pravila.

 

Pravila ponašanja specifična za distribucijske liste

Pravila ponašanja na distribucijskim listama su često utvrđena dogovorom i specifična za pojedinu listu.

Veličina poruke

Poruke veće od par kb nisu preporučljive zbog dugog vremena učitavanja, a i zbog toga što dodatno opterećuju i usporavaju poslužitelj. Ako se u privitcima šalju veliki dokumenti, a kopije tih dokumenata postoje na web ili FTP poslužiteljima, onda treba slati samo URL (web adresu) dokumenta.

Privatne i zatvorene liste

Liste mogu, među ostalim, biti zatvorene ili privatne. Zatvorene liste omogućuju slanje samo pretplatnicima liste, dok privatne liste ne dopuštaju slobodnu pretplatu. Nije uputno slati poruke ili dijelove diskusija s takvih lista na bilo kakve javne poslužitelje.

 

Ostale vrste komunikacija

Pravila ponašanja na forumima nisu čvrsto definirana, a slična su onima za news grupe te se razlikuju od poslužitelja do poslužitelja. Također, IRC pravila uglavnom ovise o politici administratora.

Ova su pravila nastala na temelju javno dostupnog dokumenta, RFC1855, kojeg je moguće pronaći na http://www.stanton.dtcc.edu/stanton/cs/rfc1855.html.


 
Kontakt za News
 
+385 1 6661 555
ili kontaktirajte online
 
 
 
 
podrska@raspored-sati.hr jpetric@raspored-sati.hr petra.bradara@raspored-sati.hr webmaster@raspored-sati.hr pbenko@raspored-sati.hr gmarks@raspored-sati.hr admin@donja-dubrava.hr filip.lesic@donja-dubrava.hr jkovicic@donja-dubrava.hr racunovodstvo@donja-dubrava.hr benkovic@donja-dubrava.hr anamarija.peric@donja-dubrava.hr markovic@donja-dubrava.hr hrvoje@donja-dubrava.hr marijana@marijana-tkalec1.from.hr marijana.tkalec@marijana-tkalec1.from.hr mt@marijana-tkalec1.from.hr info@shire.zemris.fer.hr admin@shire.zemris.fer.hr info@laold.internetsegura.pt admin@laold.internetsegura.pt http://marijana-tkalec1.from.hr http://web.marijana-tkalec1.from.hr http://www.marijana-tkalec1.from.hr http://shire.zemris.fer.hr http://laold.internetsegura.pt
preskoči na navigaciju