preskoči na sadržaj
.
CARNET novosti
Preuzmi RSS
| Objavljeno 12. 3. 2019. 16:30 | RSS

Potpisan ugovor za digitalizaciju procesa prijava i upisa u odgojno-obrazovne ustanove

U utorak, 12. ožujka 2019. godine, u Ministarstvu uprave potpisan je Ugovor za informatizaciju procesa i uspostava cjelovite elektroničke usluge upisa u odgojne i obrazovne ustanove (e-Upisi).  

Ugovor u vrijednosti od 40 millijuna kuna, od čega se 85 posto sufinancira iz fondova Europske unije, potpisali su ministar uprave Lovro Kuščević, ministar rada i mirovinskoga sustava Marko Pavić te ravnatelj Hrvatskog zavoda za zapošljavanje Ante Lončar uz nazočnost partnera na projektu ministrice znanosti i obrazovanja Blaženke Divjak te ravnatelja CARNET-a Gorana Kezunovića.

Ovim projektom digitalizirat će se procesi prijava i upisa u vrtiće, osnovne i srednje škole te učeničke domove. Svi građani moći će tako koristiti javne usluge putem sustava e-Građani bez dodatnih administrativnih obaveza i čekanja u redovima. Naime, podaci koji su potrebni da se upis u odgojne i obrazovne ustanove može obaviti u skladu s propisima moći će se pribaviti elektroničkim putem od institucije koja je za te podatke nadležna, a sukladno odredbama Zakona o državnoj informacijskoj infrastrukturi. Time će se osigurati veća dostupnost usluga te pojednostaviti njihovo korištenje.

CARNET je kao partner na projektu zadužen za analizu poslovnih procesa i izradu referentnih modela, definiranje arhitekture informacijskog sustava te izradu i implementaciju programskog rješenja. Cijeli taj proces će pratiti i priprema te provedba edukacije zaposlenih u sustavu obrazovanja i javnoj upravi te izrada materijala za edukaciju korisnika.

Provedbom ovog projekta Ministarstvo uprave nastavlja promovirati razvoj digitalizacije usluga koje javna uprava pruža građanima poput prijave na visokoškolske ustanove i registra državne mature, Nacionalnog informacijskog sustava obrazovanja odraslih te e-Matice. Nakon potpisivanja ugovora najavljeno je kako će, uvažavajući neovisnost jedinica lokalne samouprave kao i želju za poticanjem ravnomjernog regionalnog razvoja, Ministarstvo uprave obaviti javni poziv osnivačima ustanova ranog i predškolskog odgoja i obrazovanja za sudjelovanje u ovom projektu. Sukladno kriterijima navedenog poziva određeni broj ustanova bit će opremljen računalnom opremom iz sredstava projekta dok će se sve prijavljene ustanove moći koristiti uspostavljenim sustavom.

 


Kontakt i adresar

CARNET sjedište
  • Josipa Marohnića 5 10000 Zagreb
    Sjedište CARNET-a nalazi se u Zagrebu.
    tel.: +385 1 6661 616
    e-mail: helpdesk@carnet.hr

 
preskoči na navigaciju