preskoči na sadržaj
.
CARNET novosti
Preuzmi RSS
| Objavljeno 27. 10. 2017. 13:18 | RSS

Obnovljen Sporazum između MUP-a i CARNeta (Nacionalnog CERT-a)

Ovih dana, nakon tri godine, obnovljen je Sporazum o suradnji na prevenciji i rješavanju računalnih incidenata i drugih oblika računalnog kriminaliteta između MUP-a i CARNeta (Nacionalnog CERT-a). Sporazum je obnovljen kako bi sporazumne strane i dalje surađivale u cilju očuvanja sigurnosti kibernetičkog prostora Republike Hrvatske.

Suradnja je potrebna zbog masovne, intenzivne uporabe računala i druge elektroničke opreme te interneta, sofisticiranih metoda zlouporaba informacijske tehnologije, iskorištavanja računalno-sigurnosnih slabosti, upotrebe zloćudnog softvera, mogućnosti ostvarivanja visokog stupnja anonimnosti, kao i drugih čimbenika kojima smo svjedoci u današnjem digitalnom dobu.

S obzirom na činjenicu da suvremeni način borbe protiv računalnog kriminaliteta, kao osnovni preduvjet uspješnosti, podrazumijeva dijeljenje informacija između relevantnih institucija i visoki nivo tehničkih predznanja, MUP i CARNet suglasno su osigurali međusobnu suradnju kako bi uvijek bili spremni na računalno sigurnosne izazove kojih je svakim danom sve više.

Mjesec listopad europski je mjesec cyber sigurnosti te se diljem Europe održavaju razne kampanje podizanja svijesti korisnika o sigurnosnim aspektima korištenja interneta, produbljuje se suradnja između ekspertnih skupina za računalnu sigurnost, razmjenjuju se informacije o računalno sigurnosnim incidentima itd. Kako se mjesec cyber sigurnosti obilježava i u Hrvatskoj, ovim se sporazumom produbljuje suradnja između tijela nadležnih za računalnu sigurnost u RH te predstavlja temelj za daljnji razvitak sposobnosti za odgovaranjem na računalno-sigurnosne ugroze.


 
preskoči na navigaciju