preskoči na sadržaj
.
CARNET novosti
Preuzmi RSS
| Objavljeno 1. 2. 2018. 08:43 | RSS

Nacionalni CERT sudjelovao u "Cyber SOPEx" vježbi

U utorak, 30. siječnja 2018. godine, Agencija Europske unije za mrežnu i informacijsku sigurnost, ENISA (engl. European Network and Information Security Agency), organizirala je kibernetičku vježbu "Cyber SOPEx" s ciljem poboljšanja suradnje između CSIRT-ova (eng. Computer Security Incident Response Team). Ovo je bila prva vježba takvog tipa.

Više od 70 specijalista iz europskih CSIRT-ova i CERT-ova, uključujući Nacionalni CERT, sudjelovalo je u vježbi čiji se scenarij odvijao oko kibernetičkih napada u pomorskom sektoru. Vježbom su se, osim suradnje, poticale kreativne ideje.

"Cyber SOPEx" prvi je korak u seriji ENISA-inih vježbi kojima je fokus na podizanju svijesti o pojedinoj situaciji, dijeljenju informacija, razumijevanju uloga i odgovornosti unutar tima te korištenje alata potrebnih za uspješno rješavanje incidenata. Dugogodišnji cilj ovog projekta je poboljšanje operativne suradnje u području kibernetičke sigurnosti unutar Europske unije.

Mreža europskih timova za obradu računalno-sigurnosnih incidenta (CSIRT) nastala je temeljem direktive o mrežnoj i informacijskoj sigurnosti (NIS direktiva) koju je donijela Europska unija s ciljem postizanja visoke razine sigurnosti mreže i informacijskih sustava unutar EU, doprinosa razvoju povjerenja među državama članicama te promicanja brze i učinkovite operativne suradnje.


 
preskoči na navigaciju