preskoči na sadržaj
.
CARNET novosti
Preuzmi RSS
| Objavljeno 26. 3. 2010. 14:27 | RSS

Internet prijenos sudara protonskih zraka u sklopu LHC eksperimenta

Znanstvenici koji rade na Velikom hadronskom sudaraču (LHC) smještenom u Švicarskoj, pokušat će 30. ožujka 2010. godine izazvati sudar čestica u uvjetima sličnim onima koji su postojali u vrijeme Velikog praska. Riječ je o sudaru protonskih zraka, pri najvećoj ikad zabilježenoj energiji generiranoj od strane čovjeka.

U sklopu suradnje s multimedijalnim odjelom CERN-a, CARNet će svima zainteresiranima omogućiti direktan prijenos sudara protonskih zraka u utorak 30. ožujka od 8:30 do 18:00 sati. Što će se u sklopu navedenog eksperimenta točno dogoditi, odnosno kakav će rezultat nastati prilikom sudara protonskih zraka pri energiji od 7TeV, bit će moguće pratiti uživo u sklopu CARNet MoD usluge na linku: http://mod.carnet.hr/index.php?q=watch&id=943

Energija sudara koju si je kao cilj za ovu godinu postavio CERN trebala bi pomoći rasvijetliti neka od ključnih pitanja fizike čestica, postojanja tamne tvari i prvih trenutaka nakon Velikog praska u kojem je, kako znanstvenici vjeruju, prije oko 14 milijardi godina nastao svemir.


Kontakt i adresar

CARNET sjedište
  • Josipa Marohnića 5 10000 Zagreb
    Sjedište CARNET-a nalazi se u Zagrebu.
    tel.: +385 1 6661 616
    e-mail: ured@carnet.hr

 
preskoči na navigaciju