preskoči na sadržaj
.
CARNET novosti
Preuzmi RSS
| Objavljeno 22. 9. 2003. 00:00 | RSS

Nova tražilica za pretraživanje mrežnih novina

Od danas kao dio usluge CARNetovog USENET poslužitelja na adresi http://news.carnet.hr/search/ možete koristiti i tražilicu koja indeksira oko 150.000 članaka objavljenih u grupama "hr.*" hijerarhije te omogućava njihovo pretraživanje i čitanje putem WWW sučelja.

Od danas kao dio usluge CARNetovog USENET poslužitelja na adresi http://news.carnet.hr/search/ možete koristiti i tražilicu koja indeksira oko 150.000 članaka objavljenih u grupama "hr.*" hijerarhije te omogućava njihovo pretraživanje i čitanje putem WWW sučelja. USENET (popularno news) jedan je od najstarijih mrežnih servisa koji se nude u sklopu Hrvatske akademske i istraživačke mreže - CARNet. Od danas kao dio usluge CARNetovog USENET poslužitelja na adresi http://news.carnet.hr/search/ možete koristiti i tražilicu koja indeksira oko 150.000 članaka objavljenih u grupama "hr.*" hijerarhije te omogućava njihovo pretraživanje i čitanje putem WWW sučelja.

Ova je USENET tražilica zasnovana na programskoj podršci razvijenoj tijekom CARNet projekta CROSS - Croatia Search Service, prve hrvatske WWW tražilice koja nije u funkciji od lipnja 2001. godine. Podsjećamo, projekt CROSS je 1997. započeo rad na adresi http://cross.carnet.hr/ kao WWW tražilica za web sjedišta u ".hr" Internet domeni. U sklopu ovoga projekta 1999. omogućeno je i pretraživanje USENET članaka u grupama "hr." hijerarhije. U kolovozu 2000. CROSS tražilica indeksirala je više od 340.000 WWW stranica čime je dostigla svoju maksimalnu veličinu. Do pada interesa korisnika za CROSS dolazi početkom 2001., kada u Hrvatskoj već postoji nekoliko WWW tražilica pokrenutih od komercijalnih pružatelja Internet usluga. U tom su periodu istovremeno i velike svjetske tražilice omogućile uspješno pretraživanje hrvatskog WWW prostora. Navedeni su razlozi bili povod da se dio CROSS-a za pretraživanje WWW stranica ugasi u lipnju 2001., dok je pretraživanje USENET-a preko CROSS-a bilo omogućeno sve do rujna 2003. godine. Više informacija o CARNetovom USENET servisu potražite na: http://news.carnet.hr/, a dodatno o CROSS projektu na stranicama: http://cross.carnet.hr/.

Nela Marasović

Uredništvo weba


Kontakt i adresar

CARNET sjedište
  • Josipa Marohnića 5 10000 Zagreb
    Sjedište CARNET-a nalazi se u Zagrebu.
    tel.: +385 1 6661 616
    e-mail: ured@carnet.hr

 
preskoči na navigaciju