preskoči na sadržaj
.
CARNET novosti
Preuzmi RSS
| Objavljeno 11. 11. 2003. 00:00 | RSS

Prvi dan INFO sajma

Prvi dan CARNetovog nastupa na INFO sajmu održan je okrugli stol pod nazivom "Je li (digitalni) udžbenik javno dobro ili komercijalni proizvod?". Nakon toga predstavljen je Referalni centar za samoprocjenu i procjenu znanja uz primjenu IT-a.

Okrugli stol pod nazivom "Je li (digitalni) udžbenik javno dobro ili komercijalni proizvod?" održan je poslijepodne na Zagrebačkom velesajmu, u sklopu INFO sajma. Skupom je, u ime CARNeta kao organizatora, moderirao mr. Predrag Pale, a u raspravi su, uz brojnu publiku, sudjelovali dr. Daniela Živković s Filozofskog Fakulteta u Zagrebu, nakladnik Zvonimir Bulaja te student Filozofskog fakulteta Arian Rajh. Na okruglom je stolu rečeno kako nastajanje digitalnih udžbenika u Hrvatskoj nije pravno regulirano osim nedavno donesenim Zakonom o autorskim pravima. Infrastruktura postoji, no na Internetu nedostaje sadržaja na hrvatskom jeziku, čulo se na okruglom stolu, a njihovom nastajanju mogu pridonijeti CARNetovi Referalni centri, ali i pojedinci-entuzijasti. Navedene su i brojne prednosti digitalnih udžbenika koji osim podataka o nekoj temi, mogu sadržavati animacije, vizualizacije te interaktivnu provjeru znanja. Rečeno je kako je neopravdan strah nakladničkih kuća da će ostati bez posla ako se knjige budu objavljivale na Internetu. Istaknuto je kako će nakladnici samo raditi drugačije jer je njihova uloga nazamjenjiva zbog kompleksnosti stvaranja i promocije digitalnih materijala. Zaključeno je da je najveći problem pri nastajanju digitalnih udžbenika nedovoljna motiviranost jer za pisanje ovakvog tipa stručne literature profesori nisu adekvatno financijski nagrađeni niti objavljivanje takvih udžbenika pridonosi njihovom profesionalnom napretku.

Referalni centar za samoprocjenu i procjenu znanja uz primjenu IT-a predstavio se u 15 sati na CARNetovom štandu na INFO-u Zagrebačkog Velesajma. Centar, osnovan pri zagrebačkom Medicinskom fakultetu, pomaže nastavnicima pri osmišljavanju i provedbi njihove samoprocjene, procjene znanja studenata te kvalitete programa i kolegija korištenjem informacijskih tehnologija. Djelatnici Centra raspolažu alatima za procjenu znanja, nude različite vrste pitanja, daju preporuke nastavnicima o organziranju procesa procjene te odgovaraju korisnicima na njihova pitanja.

Sanja Prijatelj

Uredništvo weba


Kontakt i adresar

CARNET sjedište
  • Josipa Marohnića 5 10000 Zagreb
    Sjedište CARNET-a nalazi se u Zagrebu.
    tel.: +385 1 6661 616
    e-mail: ured@carnet.hr

 
preskoči na navigaciju