preskoči na sadržaj
.
CARNET novosti
Preuzmi RSS
| Objavljeno 4. 12. 2003. 00:00 | RSS

Gigabitne tehnologije uskoro u akademskoj mreži Hrvatske

Hrvatski će fakulteti i instituti u sljedećih šest mjeseci postupno početi koristiti gigabitnu mrežnu infrastrukturu, zahvaljujući zajedničkom projektu CARNet-a i Sveučilišnog računarskog centra SRCE (www.srce.hr) pod nazivom «Giga CARNet».

Hrvatski će fakulteti i instituti u sljedećih šest mjeseci postupno početi koristiti gigabitnu mrežnu infrastrukturu, zahvaljujući zajedničkom projektu CARNet-a i Sveučilišnog računarskog centra SRCE (www.srce.hr) pod nazivom «Giga CARNet». Visokokvalitetna infrastruktura temeljit će se na gigabitnim tehnologijama koje će putem optičkih kablova, odnosno određenog broja pripadajućih l (lambda) kanala, omogućiti gigabitni prijenos podataka. Takvom će se infrastrukturom podaci iznimno brzo prenositi, mreža će biti stabilnija te će kvaliteta usluge biti predvidljiva. Široka propusnost akademske i istraživačke mreže te s njom povezane aplikacije omogućit će korištenje naprednih mrežnih usluga, kao što su garantirani kapacitet, VPN i multicast. Brža veza prema inozemstvu trebala bi potaknuti kvalitetnije i intenzivnije uključivanje Hrvatske u međunarodne istraživačke projekte.

Projekt Giga CARNet omogućit će povezanost velikim brzinama sa sličnim mrežama u Europi i svijetu preko spoja na GÉANT mrežu (http://www.dante.net), na koju će se CARNet početkom 2004. povezati brzinom od 1.2 Gbps umjesto dosadašnjih 622 Mbps. Prema riječima Ivana Marića, voditelja projekta Giga CARNet, trenutno se radi na uspostavi gradske veze u Zagrebu koja bi trebala testno započeti s radom tijekom prosinca. «Uvođenje gigabitnih tehnologija uzrokovat će promjene i stimulirati nove aktivnosti u akademskoj i istraživačkoj zajednici» rekao je Marić te dodao da je to, «između ostalog, jedan od preduvjeta za stvaranje naprednije hrvatske telekomunikacijske infrastrukture kao važnog elementa razvoja Hrvatske». Osnažena infrastruktura u promet će se puštati postupno: prve gradske veze u Zagrebu proradit će sredinom ovoga mjeseca, brža (1,2 Gbps) međunarodna veza na GÉANT u veljači 2004., prva međugradska veza u ožujku, a gradske veze u dalmatinskim gradovima od travnja do srpnja 2004. godine. Funkcioniranje gigabitne mreže realizirat će se uz Cisco Systems telekomunikacijsku opremu. Igor Meleš, direktor tvrtke Cisco Systems Hrvatska (www.cisco.com) istaknuo je kako je «zadovoljan što se dugogodišnja suradnja tvrtke Cisco i CARNeta nastavlja na projektu nadogradnje hrvatske akademske i istraživačke mreže».

Zoran Birimiša

Uredništvo weba


Kontakt i adresar

CARNET sjedište
  • Josipa Marohnića 5 10000 Zagreb
    Sjedište CARNET-a nalazi se u Zagrebu.
    tel.: +385 1 6661 616
    e-mail: ured@carnet.hr

 
preskoči na navigaciju