preskoči na sadržaj
.
CARNET novosti
Preuzmi RSS
| Objavljeno 10. 12. 2003. 00:00 | RSS

Prezentiran Blindbooks.hr

U okviru nacionalnog programa obilježavanja Europske godine osoba s invaliditetom Hrvatski savez slijepih je 9. prosinca u Europskom domu u Zagrebu prezentirao internetske stranice Blindbooks.hr koje će, kao pretraživač digitalnih tekstova namijenjenih slijepim osobama, uskoro biti dostupne na adresi www.blindbooks.hr. Blindbooks.hr plod je projekta «Web literatura za slijepe studente» koji su 2001. godine zajednički pokrenuli Hrvatski savez slijepih i CARNet.

U okviru nacionalnog programa obilježavanja Europske godine osoba s invaliditetom Hrvatski savez slijepih jučer je u Europskom domu u Zagrebu prezentirao internetske stranice Blindbooks.hr koje će, kao pretraživač digitalnih tekstova namijenjenih slijepim osobama, uskoro biti dostupne na adresi www.blindbooks.hr. Blindbooks.hr plod je projekta «Web literatura za slijepe studente» koji su 2001. godine zajednički pokrenuli Hrvatski savez slijepih i CARNet s namjerom da se slijepim studentima omogući služenje literaturom koja im je do tada bila dostupna samo u papirnatom obliku i u ograničenom broju te da im se istovremeno pruži stjecanje informatičke pismenosti kroz uporabu Interneta.

Vođenje i koordinaciju projekta je ispred Hrvatskog saveza slijepih preuzeo gospodin Danko Butorac dok je njegovu realizaciju financijski omogućio CARNet. Od samog začetka projekta jedna od najvažnijih njegovih odrednica jest izjednačavanje uvjeta studiranja slijepih studenata s ostalima. Osim o internetskim stranicama Blindbooks.hr, na prezentaciji se govorilo i o prednostima i manama digitalnih knjiga namijenjenih slijepim osobama. O toj tremi govorila je gospođa Sanja Frajtag, ravnateljica Hrvatske knjižnice za slijepe, i na taj je način prisutnima dala uvid u sadašanjost i budućnost web literature namijenjene ovoj skupini osoba s invaliditetom. Osim nje, svoj doprinos događanju dala je i profesorica Jadranka Lasić-Lazić s Odsjeka za informacijske znanosti Filozofskog fakulteta u Zagrebu osvrnuvši se na projekt uspostave zbirke digitalnih tekstova za slijepe studente.

Danijel Švenda

Uredništvo weba


Kontakt i adresar

CARNET sjedište
  • Josipa Marohnića 5 10000 Zagreb
    Sjedište CARNET-a nalazi se u Zagrebu.
    tel.: +385 1 6661 616
    e-mail: ured@carnet.hr

 
preskoči na navigaciju