preskoči na sadržaj
.
CARNET novosti
Preuzmi RSS
| Objavljeno 15. 12. 2003. 00:00 | RSS

Prva zajednička proširena sjednica Senata hrvatskih sveučilišta

Sveučilište u Zagrebu je 15. prosinca u suradnji s CARNetom realiziralo prvu zajedničku proširenu sjednicu Senata sa Sveučilištima u Rijeci, Splitu, Osijeku, Zadru i Dubrovniku. Sjednica je održana povezivanjem videokonferencijske dvorane za udaljena predavanja na Medicinskom fakultetu Sveučilišta u Zagrebu, gdje su bili smješteni članovi Senata, prorektori, tajnici i članovi povjerenstava, odbora i vijeća Sveučilišta u Zagrebu, s videokonferencijskim dvoranama na Sveučilištima u Splitu, Rijeci, Osijeku, Zadru i Dubrovniku, gdje su bili smješteni članovi Senata i djelatnici tih sveučilišta.

Sveučilište u Zagrebu danas je u suradnji s CARNetom realiziralo prvu zajedničku proširenu sjednicu Senata sa Sveučilištima u Rijeci, Splitu, Osijeku, Zadru i Dubrovniku. Sjednica je održana povezivanjem videokonferencijske dvorane za udaljena predavanja na Medicinskom fakultetu Sveučilišta u Zagrebu, gdje su bili smješteni članovi Senata, prorektori, tajnici i članovi povjerenstava, odbora i vijeća Sveučilišta u Zagrebu, s videokonferencijskim dvoranama na Sveučilištima u Splitu, Rijeci, Osijeku, Zadru i Dubrovniku, gdje su bili smješteni članovi Senata i djelatnici tih sveučilišta. Na sjednici nazvanoj «Funkcioniranje integriranog sveučilišta» predavanje o integraciji sveučilišta iz videokonferencijske dvorane nizozemskog Sveučlilišta Twente održao je njegov rektor Franz A. van Vught.

Tehničku podršku sjednici dao je CARNet koji svim članovima hrvatske akademske zajednice omogućuje korištenje ovog sustava za istodobno dvosmjerno prenošenje slike i zvuka na nekoliko lokacija. Uoči proširene sjednice Senata održana je konferencija za medije na kojoj je rektorica Sveučilišta u Zagrebu prof.dr.sc. Helena Jasna Mencer upoznala prisutne novinare s radionicom koja se odvijala u sklopu sjednice. Riječ je o 3. radionici-videokonferenciji, pod nazivom «New Approach to Quality Assurance in Higher Education», održanoj u sklopu projekta TEMPUS «QUASYS» koji koordinira rektorica Mencer. Pri tom je u okviru radionice najavila i predavanje već spomenutog rektora van Vughta te dodala kako će radionicu pratiti i članovi konzorcija TEMPUS projekta «QUASYS» u Beču (Austrija), Milanu (Italija), Leuvenu i Bruxellesu (Belgija), Barceloni (Španjolska), Erlangenu (Njemačka) i Helsinkiju (Finska). Na konferenciji za medije je govorila i pomoćnica ravnateljice CARNeta Karolina Horvatinčić koja je istaknula kako je CARNet uredio i opremio 13 posebnih učionica na hrvatskim sveučilištima kako bi se omogućili videokonferencijski prijenosi udaljenih predavanja i drugih događanja u akademskoj zajednici.

Dodala je kako će uskoro hrvatski fakulteti i instituti početi koristiti gigabitnu mrežnu infrastrukturu zahvaljujući projektu «Giga CARNet» Sveučilišnog računskog centra SRCE i CARNeta. «Giga CARNet» će omogućiti i brže povezivanje s evropskim akademskim mrežama koje su spojene na GEANT mrežu (http://www.dante.net) s kojim će CARNet početkom sljedeće godine biti povezan brzinom od 1.2 Gbps umjesto dosadašnjih 622 Mbps. Videokonferencijsku sjednicu Senata moguće je pogledati putem Interneta na web stranicama http://www.unizg.hr/tempusprojects/workshopvt.htm.

Nela Marasović

Urednišvo weba


Kontakt i adresar

CARNET sjedište
  • Josipa Marohnića 5 10000 Zagreb
    Sjedište CARNET-a nalazi se u Zagrebu.
    tel.: +385 1 6661 616
    e-mail: ured@carnet.hr

 
preskoči na navigaciju