preskoči na sadržaj
.
CARNET novosti
Preuzmi RSS
| Objavljeno 18. 12. 2003. 00:00 | RSS

Gigabitno spajanje studentskih domova na okosnicu CARNet mreže

CARNet i Sveučilišni računski centar SRCE zajednički su, u okviru projekta «Giga CARNet», uspostavili infrastrukturu potrebnu da se zagrebački studentski domovi na okosnicu CARNet mreže spajaju gigabitnom brzinom. Ministarstvo znanosti i tehnologije održalo je tim povodom 18. prosinca konferenciju za novinare u zagrebačkom Studentskom domu “Stjepan Radić”.

CARNet i Sveučilišni računski centar SRCE zajednički su, u okviru projekta «Giga CARNet», uspostavili infrastrukturu potrebnu da se zagrebački studentski domovi na okosnicu CARNet mreže spajaju gigabitnom brzinom. Istovremeno je završena prva faza projekta "Studom", financiranog od Ministarstva znanosti i tehnologije, a čiji je cilj omogućiti studentima bez naknade pristup CARNet mreži iz soba studentskih domova. Ministarstvo znanosti i tehnologije održalo je tim povodom danas konferenciju za novinare u zagrebačkom Studentskom domu "Stjepan Radić". Na konferenciji su govorili: dr.sc. Zdenko Franić, zamjenik ministra znanosti i tehnologije, Vesna Vrga, zamjenica ravnateljice CARNeta, Ivan Marić, pomoćnik ravnatelja Sveučilišnog računskog centra Sveučilista u Zagrebu i voditelj projekata Studom i Giga CARNet te Vlatko Jurišić, sanacijski ravnatelj Studentskog centra. Odmah nakon konferencije uslijedilo je i svečano otvaranje lokalne računalne mreže kojem su, pored govornika na konferenciji za novinare, prisustvovali i dr.sc. Diana Šimić, pomoćnica ministra u Upravi za informatiku te mr.sc. Zoran Bekić, ravnatelj Sveučilišnog računskog centra Sveučilišta u Zagrebu.

Glavni cilj projekta «Giga CARNet» je, koristeći gigabitne tehnologije, uspostaviti visoko kvalitetnu infrastrukturu namijenjenu članicama CARNeta – fakultetima i istraživačkim institutima. Takva infrastruktura se temelji na optičkim kablovima, odnosno određenom broju pripadajućih l (lambda) kanala koji omogućavaju gigabitne prijenose podataka. Nadogradnjom infrastrukture i uvođenjem gigabitnih tehnologija u mrežu akademske zajednice, njene glavne odlike postat će široka propusnost (iznimna brzina prijenosa podataka), stabilnost te predvidljiva kvaliteta usluga (QoS - Quality of Service). Postignuta široka propusnost akademske i istraživačke mreže te s njom povezane aplikacije omogućit će hrvatskoj znanstvenoj zajednici korištenje naprednih mrežnih usluga, kao što su garantirani kapacitet, VPN i multicast. Studenti smješteni u studentskim domovima moći će, putem CARNet mreže, znatno brže koristiti Internet. Projekt Giga CARNet omogućit će povezanost velikim brzinama sa sličnim mrežama u Europi i svijetu preko spoja na GÉANT mrežu.

GÉANT je posljednja generacija paneuropske komunikacijske infrastrukture za istraživanje i obrazovanje te jedna od najnaprednijih i najpouzdanijih takvih mreža na svijetu. Realizacija projekta Giga CARNet usmjerena je držanju koraka Hrvatske s globalnim informacijskim društvom, gdje se već vezama brzine do 2.5 Gbps. nalaze Mađarska, Slovačka, Češka i Poljska. U drugim zemljama Srednje Europe kao i u Istočnoj Europi i Baltiku, započela je nadogradnja regionalne telekomunikacijske osnovice za gigabitnu mrežu. Nedavno je, naime, DANTE ponovio natječaj (retendering) za dobavljače telekomunikacijskih kapaciteta na tom području. Nedavna deregulacija telekomunikacijskog tržišta u zemljama regije omogućila je da se kroz retendering proces dođe do novih dobavljača infrastrukture, što je povećalo kapacitet mreže u regiji za prosječni faktor 4, a što će posljedično sniziti godišnju cijenu gigabitnih veza za više od 80%. Deregulacija tržišta sprema se i u Hrvatskoj.

Dinamika projekta Giga CARNet s vremenom će uključiti akademske i istraživačke ustanove spojene na CARNet mrežu. Osnažena infrastruktura u promet će se puštati postupno: spajanje CARNeta na GÉANT mrežu brzinom od 1.2 Gbps umjesto dosadašnjih 622 Mbps u veljači 2004, prva međugradska veza u ožujku 2004. te gradske veze diljem Hrvatske u drugom kvartalu 2004.

Zoran Birimiša

Uredništvo weba


Kontakt i adresar

CARNET sjedište
  • Josipa Marohnića 5 10000 Zagreb
    Sjedište CARNET-a nalazi se u Zagrebu.
    tel.: +385 1 6661 616
    e-mail: ured@carnet.hr

 
preskoči na navigaciju